loader
Foto

“A doua emigrare” cu un specialist IT și un cofetar

Duminică, 15 noiembrie, pe TVR3, de la ora 13.00,  la “A doua emigrare” ați putut afla despre secretele meseriilor pentru care există o cerere foarte mare pe piața muncii chiar și în condiții de pandemie.

 

A doua emigrare

Bogdan Liţescu a apreciat ceea ce alte culturi i-au oferit. Poate comunica în limbajul universal al lumii virtuale, iar profesia lui de programator i-a oferit oportunități și pe alte continente. A petrecut ani din viață în Shanghai și America. În domeniul IT specialiștii români sunt apreciați și poți să îți găsești cu ușurință locul și dincolo de granițe.

Paradoxul României în domeniul calculatoarelor constă în faptul că, deși se confruntă cu un analfabetism digital, piața românească de IT atinge o valoare de aproape 6 miliarde de euro anual. Mai mult, IT-iștii români sunt foarte apreciați în străinătate, iar unii antreprenori au dezvoltat softuri care sunt exportate la nivel mondial.

(w882) bogdan 3

A fi specialist IT îți oferă o siguranță a locului de muncă în aceste vremuri tulburi. Deși lucrul cu calculatorul pare ușor, profesia de programator necesită multe sacrificii - mai ales atunci când lucrezi cu firme din alte țări - constând în nopți nedormite și un orar haotic în funcție de fusul orar al statului în care locuiesc partenerii de afaceri.

Bogdan Litescu lucrează într-unul dintre puținele domenii pentru care pandemia de coronavirus nu a însemnat un blocaj total ci, dimpotrivă, o dezvoltare accelerată. Întreagă lume s-a văzut forțată să comunice în dimensiunea virtuală. Pentru a reuși este la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul IT, mai ales că acesta se dezvoltă cu o viteză uimitoare, în fiecare zi apărând noi softuri și inovații. Se străduiește să creeze produse performante care să îi reflecte viziunea.

(w882) bogdan 2

Acum are de luptat cu o concurență mare, cu specialiști din toată lumea. Speră să participe la următorul accelerator “Start-up 500” din San Fransisco, unde va prezenta un proiect care dezvoltă instrumente pentru digitalizarea proceselor interne din companii și așteaptă să atragă o investiție de până la 2 milioane de dolari. Visul său este acela de a deveni următorul ”unicorn” al României.

(w882) Cristina

Cristina Mehedinţeanu a visat să devină pastry chef.  Drumul de la amator la trainer cofetar-patiser a însemnat ani de studiu, dar și experiență practică atât la București cât și la Londra, în diferite restaurante și cofetării.

Acum aplică, în România, secretele pe care le-a învățat peste hotare. Acolo a înțeles că trebuie să se dedice profesiei sale, chiar dacă asta înseamnă să petreacă mai bine de 10 ore pe zi în laboratorul de cofetărie pentru a crea torturi, prăjituri și produse de patiserie.

(w882) cristina 2

În aceste zile o întâlnim în București, împărțindu-și timpul între laborator și sala de clasă unde predă și altora secretele artei culinare.

Cu tot programul încărcat, viaţa pare mai ușoară decât atunci când lucra ca emigrant în restaurantele londoneze, departe de familie și prieteni. Readaptarea la întoarcerea în țară este înlesnită de faptul că a venit cu o specializare necesară pe piața muncii de aici.

***

Jurnalist: Iulia Popescu

Realizator: Monica Nicolescu

 

 

19:00 Lumea de aproape

(redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea abordează subiecte de interes regional şi se adresează unui public larg. Evenimentele importante, precum şi personalităţi de marcă ale regiunii sunt teme ale reportajelor Lumea de aproape.

Producător Cosmin Jitariuc

19:30 Locuri, oameni si comori

*Best of

Producator Emilia Nicolaescu

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3