loader
Foto

Galerie foto

”Oameni duminica”, un altfel de „reality show” al anilor ’30, sâmbătă, la TVR 3

Filmul mut realizat în 1930 de Robert Siodmak și Edgar G. Ulmer, după un scenariu de Billy Wilder a fost programat la TVR 3 sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 23:00.

 

Înainte de venirea la putere a regimului nazist în Germania, oamenii aveau timp pentru duminici în tihnă, la un picnic, și pentru romantism. Viața curgea lin pentru berlinezi. Acesta este subiectul filmului ”Oameni duminica”, film mut realizat în 1930 de Robert Siodmak și Edgar G. Ulmer, după un scenariu de Billy Wilder, și pe care TVR 3 vă invită să-l urmăriți sâmbătă, 15 iunie, la ora 20.00.

Considerat o creație cinematografică remarcabilă, filmul lui Siodmak și Ulmer este apreciat în dicționarele de specialitate drept piatră de hotar nu doar în dezvoltarea cinematografiei germane, ci și a Hollywood-ului. Pelicula urmărește viața unor oameni obișnuiți din Berlinul interbelic, într-o zi de vară, fiind un amestec unic între documentar și „poveste fictivă”. Un alt fel de „reality show” al lumii de azi.

Prezentată ca „filmul fără actori”, producția germană a fost filmată, de fapt, în mai multe duminici succesive ale verii anului 1929, având ca protagoniști actori amatori. Oameni obișnuiți care și-au jucat, la îndemnul ”Motor”, propria viață. Și care au revenit apoi la munca lor de zi cu zi.

Unul dintre meritele filmului este că aduce pe ecrane, cu mijloacele vizuale de la acea vreme, dar și cu ajutorul fotografiei, care joacă un rol central, o privire asupra Berlinului din epoca Weimar.

(w882)

Acțiunea se axează pe cele cinci personaje centrale: Wolfgang von Waltershausen, un tânăr frumos, zărește o femeie atrăgătoare (Christl Ehlers), care pare să aștepte pe cineva la un colț de stradă. Cu o înghețată și câteva aluzii răutăcioase, tânărul îi smulge promisiunea că va veni la un picnic.

”Oameni duminica” sunt și Erwin (Erwin Splettstößer), șoferul de taxi care se lasă greu înduplecat de iubita sa, Annie (Annie Schreyer), să meargă la cinematograf. De aici și disputele și ciorovăielile interminabile din casă și din afara ei. Și cărora le cad victime fotografii cu starurile momentului, agățate pe pereți.

De altfel, în ”Oameni duminica”, singurele vedete care apar în film sunt Greta Garbo sau Ramon Navarro, idolii a milioane de oameni, care zâmbesc din pozele din apartamentul șoferului de taxi.

Cel de-al cincilea personaj este Brigitte (Brigitte Borchert), tânăra care ajunge să călătorească cu trenul alături de cei doi bărbați și de Christl. Ajunși în afara Berlinului, cei patru se bucură de tot ce poate oferi o duminică însorită: plaje, o baie în lac, plimbări în parc și muzica gramofonului. Există și o scenă de amor prin pădure, trădări, flirturi și gelozie.

Secvențele finale ale filmului sunt turnate tot pe străzile Berlinului, iar pe fundal se derulează textul: ”Și iată că vine luni ... Din nou la lucru ... Înapoi la rutina de zi cu zi ... Patru milioane așteaptă următoarea duminică”.

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Timişoara

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Daniela Constantin

Transmisiune directă

16:55 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3