loader
Foto

Maraton Enescu la TVR 3 - la 138 de ani de la naşterea compozitorului

Luni, 19 august 2019, pentru al treilea an consecutiv, TVR 3 a marcat ziua de naştere a celui mai mare si prolific compozitor al României, George Enescu, printr-un maraton dedicat creaţiei şi personalităţii sale.

 

În acest an, la TVR 3, ziua de 19 august a fost marcată de şapte emisii în premieră, filmate în perioada mai–iunie 2019 de producătoarea Valentina Băinţan. Aceasta, ne-a propus să serbăm 138 de ani de la naşterea compozitorului, într-o manieră nouă, inedită, prin cele mai neaşteptate variante de abordare ale muzicii lui Enescu. De la un proiect componistic al unui DJ ce a mixat pe muzica lui Enescu, la „Experimentul Enescu” realizat cu ajutorul unor vedete care nu au neapărat legătură cu muzica clasică: Oana Sârbu, Monica Davidescu, Zoli Toth sau Liana Stanciu.

(oar_w460)

(oar_w460)

Premierele „Maratonului Enescu” au făcut referire şi la interviurile realizate de Valentina Băinţan cu Grigore Leşe (despre folclorul din muzica lui George Enescu), cu dirijorul Tiberiu Soare (despre povestea unei partituri monumentale), dar şi cu Mihai Constantinescu, directorul Artexim (despre ediţia din acest an a Festivalului Internaţional George Enescu).

Aşadar, luni, de la ora 10.00, ați putut urmări un interviu cu Grigore Leşe despre elementele de folclor din creaţia enesciană”. Grigore Leşe a revelat în amănunt zestrea culturală pe care George Enescu ne-a lăsat-o moştenire, venind cu o serie de amănunte inedite despre modul în care compozitorul român a utilizat folclorul (urban sau sătesc) în creaţia sa, descoperind transpuneri ale unor elemente folclorice într-o excepţională măiestrie armonică, polifonică şi orchestrală.

(oar_w460)

De la ora 13.00, Valentina Băinţan v-a propus să urmăriţi un interviu cu istoricul Georgeta Filitti despre “Enescu în viaţa personală”. Prin intermediul Georgetei Filitti, al cărei soţ a fost nepotul Marucăi Cantacuzino – soţia lui George Enescu - ați putu fi privilegiaţii descoperirii unui Enescu mai puţin “vizibil”. Unul plin de jovialitate şi umor, caracterizat de o ironie fină dar şi de o discreţie regală, capabil totodată de un altruism ieşit din comun. Ați fost părtaşii unor poveşti inedite, istorii menite să ne poarte imaginaţia prin “unghere” istorice nestrăbătute până acum.

(oar_w460)

De la ora 14.00, la TVR 3 ați urmărit “Vocea de jazz a Festivalului Enescu 2019 – Teodora Enache”. La Festivalul Internaţional George Enescu din acest an, în premieră, Rapsodia I şi Rapsodia a II-a de George Enescu vor fi interpretate vocal “în cheie” de jazz  - într-un concert inedit – From Classical to Jazz, creat şi interpretat de Teodora Enache. Despre acest proiect inedit ați aflat amănunte, în premieră, chiar de la autoarea acestuia, Teodora Enache, în cadrul Maratonului Enescu la TVR 3.

De la ora 15.00, l-ați putut întâlni pe “DJ-ul Mihai Toma şi Enesciada”. Mihai Toma a compus melodii pentru artişti precum Smiley, Morandi, Delia sau Loredana. El este, de asemenea, colaborator la realizarea coloanei sonore a documentarului “Flavours of Romania” produs şi prezentat de cineastul britanic Charlie Ottley. În anul 2015, el a fost primul şi singurul compozitor de muzică electronică din lume invitat să participe în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu“ cu un proiect original intitulat „Enesciada“ - care a stârnit admiraţia publicului din România, prin formula inedită în care a fost prezentat.

(oar_w460)

De la ora 19.00, TVR 3 v-a provocat la “Experimentul Enescu”, alături de oameni din aproape toate generaţiile, de la 7 la 50 de ani: melomani, neavizaţi, necunoscători ai opusurilor enesciene, dar şi muzicieni. Experimentul a propus “un joc” auditiv în urma căruia fiecare interlocutor a venit cu propriile concluzii asupra muzicii enesciene. Copii, adolescenţi şi persoane mature au fost purtate prin muzica lui George Enescu pentru a demonstra că ea se adresează tuturor - avizaţi şi neavizaţi. Am aflat că nu este nevoie decât să îi ascultăm lucrările cu mintea şi sufletul deschise, ca să înţelegem mesajul transmis prin intermediul partiturii. Oana Sârbu, Monica Davidescu, Zoli Toth, Liana Stanciu, Doru Trăscău (liderul trupei The Mono Jacks), arhitectul Hamid Katrib, Daniel Rocca (liderul trupei Firma), Sandra Ecobescu (manager cultural Fundaţia Calea Victoriei), sunt câţiva dintre protagoniştii ce s-au lăsat provocați provocaţi de această formulă ce reuşeşte să descrie personalitatea lui George Enescu într-o manieră cu totul inedită.

(oar_w460)

(oar_w460)

De la ora 20.00, ați putut urmări un interviu cu Mihai Constantinescu, directorul ARTEXIM – despre ediţia 2019 a Festivalului Internaţional "George Enescu", omul care de 28 de ani neîntrerupţi construieşte cel mai bun produs cultural al României la export: Festivalul Internaţional „George Enescu”, a adus la TVR 3 informaţii despre actuala ediţie a Festivalului. Cum se construieşte un festival de o asemenea anvergură, care sunt ingredientele ce stau în spatele fiecărei ediţii de succes, cât este de dificil să jonglezi cu momentele de tensiune zilnică sau cum a ajuns luna septembrie să fie cunoscută în întreaga lume drept “luna Enescu la Bucureşti”, iată doar câteva întrebări al căror răspuns l-ați putu afla de la artizanul celui mai mare brand cultural al României. O discuţie lejeră, obiectivă, condimentată, însă şi cu elemente personale din care am aflat cine este de fapt managerul şi…muzicianul Mihai Constantinescu.

(oar_w460)

De la ora 21.00, ați putut descoperi “Un altfel de Oedipe” alături de dirijorul Tiberiu Soare, cel care a mărturisit că “Oedipe” a fost singura creaţie muzicală care i-a necesitat doi ani de studiu asiduu: un an pentru aprofundarea partiturii şi încă pe atât, pătrunderea contextului: libret, povestea compoziţiei, dar şi viziunea lui George Enescu.

(oar_w460)

Maratonul Enescu s-a încheiat cu opera Oedipe, una dintre cele mai mari capodopere ale culturii româneşti. De la ora 22.00, ați putut urmări la TVR 3 opera OEDIPE, ce a constituit Concertul de Deschidere a ediţiei 2017 a Festivalului Internaţional "George Enescu", în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.

20:00 La sfatul popular

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

Transmisiune directă

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Spectacol de referință duminică la TVR: „Chirița în provincie

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă duminică, 21 aprilie, spectacolul „Chirița în provincie", de Vasile Alecsandri, pe TVR3, de la ora 20.00 ...

Primul muzeu literar împlinește 106 de ani | VIDEO

Pe 15 aprilie 1918 se înfiinţa primul muzeu literar din România. "Bojdeuca Ion Creanga" este un loc simbolic pentru oraşul Iaşi, dar şi pentru ...

 

#tvr3