loader
Foto

Galerie foto

„A doua emigrare”: Trei afaceri de succes

Duminică, 10 mai, de la 11:30, pe TVR 3 și online pe TVR+, ați putut afla de ce un kilogram de trufe poate să coste 3000 euro, dar și modul în care emigrarea a fost motorul pentru trei afaceri de succes din țară.

 

A doua emigrare

Iată cele trei povești de viață ale ediției din 10 mai a emisiunii „A doua emigrare”:

Radu Rughiniş

A transformat pasiunea sa pentru trufe într-un mod de viață. Are un câine special antrenat care descoperă prețioasele delicatese îngropate în pădurile de foioase din România. De la noi se exportă, în timpul sezonului, câteva mii de kilograme de trufe pe săptămână. Din păcate există prea puțini producători autohtoni care știu să le și prelucreze după standarde internaționale. De ani de zile, Radu încearcă să-i convingă că merită să investească în produse tradiționale cu trufe, așa cum s-a convins el însuși, atunci când a muncit peste hotare. În Italia a învățat cât de important este să ai produse autentice, de calitate, specifice zonei în care trăiești. Întors acasă, el luptă de câțiva ani pentru ca delicatesele cu trufe  românești să fie recunoscute atât în țară cât și în străinătate.

Marius Verdeşi

Viața lui ar putea fi subiect de film. A plecat în Italia și a cunoscut greutățile vieții de imigrant. Însă, în cele mai grele momente, norocul i-a surâs și a ajuns peste noapte vedetă la Televiziunea italiană. Și-a întemeiat o famile și, după 17 ani, s-a întors în țară. Aici a pus pe picioare o afacere cu produse tradiționale românești. Nu-i este ușor să se lupte cu birocrația, cu taxele sau cu lipsa personalului. Dar toate problemele pe care le are de rezolvat un antreprenor i se par mici în comparație cu greutățile primilor ani de emigrare, singur printre străini, când era nevoit să accepte orice slujbă pentru a supraviețui. Visul său e ca produsele românești să fie apreciate și peste hotare.

Voicu Oprean

Tot străinătatea i-a schimbat destinul. A plecat în SUA ca instructor de karate - deși în țară era programator de calculator și avea afaceri în domeniul fitnessului. Formația sa în domeniul IT l-a ajutat și peste Ocean, aducându-i primele oportunități. Experiența emigrării i-a schimbat viziunea asupra vieții. Diferențele culturale dintre societatea americană și cea românească au fost motorul dezvoltării sale ca antreprenor în domeniul IT, deși recunoaște că nu i-a fost ușor, mai ales că mulți nu înțelegeau de ce nu a rămas acolo.

Și-a deschis afacerea într-un moment în care România se afla în plină criză economică. Nu s-a lăsat doborât și crede că trebuie să gândești inovativ și să găsești soluții, indiferent de probleme. Voicu Oprean are acum clienți pe patru continente și vrea să cucerească lumea cu produsele sale chiar de aici, din România. În era globalizării și a tehnologiei, visează să pună Clujul în centrul hărții mondiale de software.

Jurnaliști: Iulia Popescu și Monica Nicolescu

20:00 La sfatul popular

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

Transmisiune directă

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3