loader
Foto

"A doua emigrare": viața la un continent depărtare de România

Duminică, 8 noiembrie, ora 13.00, am aflat cum s-au reintegrat social si profesional, în România, doi tineri, Cristian Cârstoiu și Diana Cojocaru, după ani  petrecuți pe meleaguri arăbești și americane.

 

A doua emigrare

Cristian Cârstoiu a simțit din plin cum este viața într-o lume aparte pentru că, deși s-a stabilit în Dubai, unde și-a întemeiat o familie, proiectele la care lucra l-au purtat și în alte state ca: Tunisia, Maroc, Liban, Qatar sau Egipt.

Atunci când emigrezi, trebuie să ții cont de regulile altei societăți și de mentalitățile unei alte culturi, mai ales în zone cu tradiții diferite de ale țării tale. Pentru Cristian Cârstoiu, înțelegerea obiceiurilor locale și respectarea credințelor altor popoare erau importante, cu atât mai mult cu cât încălcarea lor îi putea aduce amenzi sau alte tipuri de pedepse. Lucruri care sunt normale și chiar familiare în țări din Europa sau America, în această parte a lumii sunt interzise, în special în perioada Ramadamului.

De multe ori occidentalii privesc Orientul ca un tot unitar, dar realitatea de la fața locului este foarte diferită. În anumite țări obiceiurile localnicilor sunt asemănătoare cu cele europene, în altele restricțiile date de credințele religioase  sunt uneori șocante pentru  locuitorii altor continente. Iar sărbătorile sunt cu totul atipice. Cu temperaturi de vară într-un peisaj cu dune de nisip, palmieri și cămile, tot anul pare o vacanță, iar ideea Crăciunului extrem de îndepărtată.

(w882) cojocaru

Obișnuiți cu o altă dinamică a societății, pentru membrii familiei Cârstoiu  întoarcerea și readaptarea la viața din România a presupus un dublu efort: pe deoparte reintegrarea în viața socială și profesională, iar pe de altă parte înscrierea copiilor la o școală nouă, ceea ce dă emoții oricărui părinte .

Tocmai când credeau că lucrurile au intrat pe un făgaș normal, viața avea să le fie dată din nou peste cap, ca a tuturor de altfel. Pandemia și perioadele de izolare i-au obligat, din nou, să își regândească prioritățile și să facă un efort de adaptare, de a găsi soluții să meargă înainte.

(w882) cristina

Diana Cojocaru a cunoscut experiența străinătății. Diferențele culturale și specificul locurilor în care a trăit au ajutat-o foarte mult în profesia sa de designer de interior și designer de produs. A studiat și s-a specializat în Barcelona și New York, două dintre cele mai cosmopolite metropole, și spune că a luat ce este mai bun din sistemele de învățământ românesc, spaniol și american.

În New York, orașul în care oameni din toată lumea vin să își construiască o carieră, a avut șansa să și lucreze câțiva ani. Se spune că este metropola celor îndrăzneți și că, odată ajuns aici, energia oamenilor hotărâți să depășească orice obstacol e copleșitoare și te îndeamnă să lupți pentru visul tău .

Diana Cojocaru descoperea o altă lume la New York. În domeniul în care se specializase, oraşul american oferea numeroase oportunități. Piața de design interior se ridica la milioane de dolari, existând mereu clienți dornici să își amenajeze locuințele în funcție de ultimele tendințe în domeniu .

(w882) cristina

Expirarea vizei a determinat-o să se întoarcă în România. În doar câțiva ani  acumulase suficientă experiență în domeniu cât să deschidă și la București o firmă specializată în design interior.

Studiile și anii de muncă peste hotare nu au pregătit-o, însă, pentru piaţa de aici și a trebuit să facă mari eforturi pentru a se adapta, iar pandemia a venit ca un șoc. Abia își lansase afacerea și încheiase cu succes primele proiecte. A trebuit să se oprească și să găsească alte soluții adaptate noii realități.

Diana Cojocaru crează proiecte cu gândul la cei care urmează să locuiască în acel loc şi încearcă să implementeze tot ceea ce a învățat din experiența sa de peste hotare. Pe lângă valoarea estetică, spațiile pe care le amenajează pun accentul pe funcționalitate, ceea ce recomandă, de altfel, tuturor celor care își doresc să își transforme locuințele.

Duminică, 8 noiembrie, ora 13.00,, urmărind “A doua emigrare” la TVR 3, veți afla care sunt cele mai importante aspecte atunci când va amenajați casa.

***

Jurnalist: Iulia Popescu

Realizator: Monica Nicolescu

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Timişoara

* Emisiunea abordează subiecte de interes regional şi se adresează unui public larg. Evenimentele importante, precum şi personalităţi de marcă ale regiunii sunt teme ale reportajelor Lumea de aproape.

Producător Cosmin Jitariuc

17:55 Teleshopping-Publicitate

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3