Emisiunea "A doua emigrare" v-a invitat la o nouă ediţie duminică, 14 mai, la TVR 3, de la ora 12.30. Am ajuns la Ploieşti pentru a descoperi secretele îngheţatei şi la Bucureşti, să aflăm destinul trufelor.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Ediţia din 14 mai ne-a mai spus, la TVR 3 şi pe TVR+, povestea celei de-a doua emigrări a lui Dragoş Ştirbu şi a lui Radu Rughiniş.
Dragoş Ştirbu a învăţat în Italia cum se face îngheţata naturală artizanală, s-a întors în oraşul natal Ploieşti şi a deschis, împreună cu soţia, o mică gelaterie.
A fost o adevărată provocare, deşi aveau experienţă în domeniu încă din Peninsula unde mai puseseră bazele unui restaurant.
Birocraţia, lipsa specialiştilor care să depaneze maşinăriile cu care se produce îngheţata şi dificultatea de a găsi angajaţi dispuşi să muncească au fost doar câteva dintre problemele pe care le-au avut de depăşit.
Credit foto: adevarul.ro, Dana Mihai
Emigrarea i-a schimbat destinul şi lui Radu Rughiniş. A plecat la începutul anilor '90, mai întâi în Germania, apoi în Italia şi şi-a descoperit o nouă pasiune - artă culinară.
Tot acolo a învăţat valoarea bucătăriei gourmet şi aşa s-a născut pasiunea pentru trufe.
Străbate pădurile, alături de câinele său, în căutarea acestor diamante negre, şi a deschis un magazin de delicatese şi un mic restaurant în centrul Bucureştiului, unde vedete sunt, bineînţeles, trufele.
Nu este un demers uşor, mai ales pentru că în România nu avem o legislaţie în domeniu şi nu există multe produse autentice româneşti care să respecte standardele internaţionale .
Credit foto: Private Wine from Radu Rughinis photos - Facebook
***
Emisiunea prezintă poveştile de viaţă ale unor români care, după ani munciţi în străinătate, s-au întors în ţară. În România trebuie să treacă printr-un alt proces de reintegrare, practic trăiesc o a doua emigrare.
Jurnalişti: Iulia Popescu, Monica Nicolescu
Producător: Monica Nicolescu
***
Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.