loader
Foto

“A doua emigrare”: despre motive ale revenirii românilor din străinătate

Iulia Neagoe și Gabriel Voinescu, protagoniștii emisiunii “A doua emigrare” de duminică 29 noiembrie, de la 13.00, difuzată de TVR3, și-au pregătit  îndelung emigrarea peste hotare și își gândiseră restul vieții departe de meleagurile natale.

 

A doua emigrare

Asemeni lor, milioane de români au luat calea străinătății, în căutarea unui trai mai bun. Unii revin în țară după ani petrecuți departe de casă, hotărâți să implementeze aici idei care funcționează cu succes în alte state.

(w882) Iulia 2

Iulia Neagoe a plecat în Austria, mai întâi la studii apoi ca să lucreze, convinsă  că mutarea avea să fie definitivă. Aici  a descoperit un domeniu de care a fost fascinată, cel al parfumurilor, în care s-a și specializat. La momentul emigrării nu exista în România o piață a parfumurilor de nișă nici în rândul creatorilor, nici al clienților.

Adaptarea a fost dificilă, iar în momentul în care a vrut să deschidă o afacere acolo a constatat că este o piață greu accesibilă, mai ales celor veniți din afară. Nu oricine poate deveni parfumier. Trebuie mult talent olfactiv. Iulia Neagoe a învățat în Austria tainele acestei industrii.

(w882) iulia 3

Este știut faptul că un parfum înglobează o întreagă lume și are note de vârf, de mijloc și de bază. Primele sunt miresme puternice care se vor evapora rapid iar celelalte vor fi resimțite după 30 minte. De aceea se schimbă aroma atunci când pulverizezi o esență. Este o profesie fascinantă, care ascunde multe secrete. De exemplu, paradoxul unui creator de parfumuri este acela că nu folosește parfum.

Acum Iulia Neagoe îi învață și pe români cum pot să își creeze un parfum natural, personalizat. S-a întors în țară, deși nu afacerile au purtat-o înapoi, ci o frumoasă poveste de dragoste. De câțiva ani a constatat că piața românească este pregătită pentru o afacere de nișă cu parfumuri naturale.

(w882) Iulia 1

Deschiderea unui business este grea oriunde în lume, mai ales dacă trebuie să armonizezi partea financiară cu cea de creație. Pandemia a venit că un șoc pentru o afacere la început de drum. A trebuit să găsească soluții inovatoare și să se readapteze. A lansat chiar și un parfum online.

(w882) Gabriel Vo

Pentru Gabriel Voinescu plecarea a fost un pas asumat și își vedea viitorul peste hotare. Este licențiat în drept, finalizând studiile a două facultăți:  Universitatea Bucureşti și Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne. Vorbește fluent 4 limbi străine.

Emigrarea a însemnat un dublu câștig: pe de o parte a dobândit expertiză în dreptul francez, iar pe de altă parte, paradoxal, i-a oferit oportunitatea de a realiza ceva în România. Acum  privește această experiență peste hotare cu alți ochi, considerând că așteptările imigranților de la țările vestice sunt de multe ori nerealiste, iar discrepanțele dintre țări nu mai sunt așa mari ca în alți ani.

(w882) Gabriel

Dubla sa expertiză în baroul român și cel francez l-a ajutat să se specializeze într-un domeniu de nișă. Este partener la o casă de avocatură din București cu birouri în Paris, Milano și Maastricht. Împreună cu echipa sa îi ajută pe românii care au probleme în aceste țări. Pandemia i-a blocat pentru o vreme activitatea, mai ales că nu mai putea pleda la tribunal. A depășit momentul și acum este mai încrezător ca oricând în viitor.

***

Jurnalist: Iulia Popescu

Realizator: Monica Nicolescu

 

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

4:00 Toţi împreună (R)

* Emisiune în limba maghiară*Studioul teritorialTg.Mureş

Reportaje din actualitatea socială şi culturală regională

Producător Anna Kos

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Timişoara

Producător Peter Keresztes

(Reluare)
 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3