loader
Foto

Galerie foto

Alexandru Andrieș, în weekend la Remix

În 9 și 10 ianuarie, de la ora 22.00, TVR 3 vă propune o incursiune în cariera muzicală a lui ALEXANDRU ANDRIEŞ. Post scriptum: grupul CORAL.

 

Remix

Ediția din 9 ianuarie este disponibilă online pe TVR+
Ediția din 10 ianuarie este disponibilă online pe TVR+

Cu ocazia dublei lansări din 27 octombrie 2009 (CD/LP-ul și cartea “Petala”, albumul “Desen și Arhitectură”), echipa emisiunii Remix a încercat o primă trecere în revistă a carierei lui Alexandru Andrieș, până la concertul din 11 mai 2009, de la cinema Patria, organizat de impresarul Aurel Mitran, de asemenea intervievat în emisiune.

Ambele episoade sunt pline de arhive, multe inedite (fotografii, imagini în mișcare, clipuri, inclusiv scurt metraje realizate de muzicianul arhitect!). În prima parte, documente audio-video datate 1976, 1982, 1983, ianuarie 1990, 1991, 2000, firește și ample secvențe de la Patria. De menționat aici și faptul că DVDul dublu “VideoArhive” (TVRMedia, 2007, volumele 4 și 5), a fost o importantă sursă de documentare, cu producții independente din anii ’70 - ’80, unele niciodată difuzate în public.

(w882) Alexandru

Din 1974, Alexandru Andrieș a cântat în cadrul intim al Clubului A (ca student la Arhitectură). Iar valurile stârnite de “Alexe” l-au lovit, printre alții, și pe muzicologul Florian Lungu, care l-a aruncat direct în apa adâncă a jazzului festivalier (’79 – ’80, Braşov şi Sibiu), alături de Basorelief, cea mai importantă trupă de peste decenii a Institutului de Arhitectură.

După un deceniu, Andrieș începea inventarul de discuri oficial, cu “Interioare”, urmat de preluările Country & Western, apoi – o dată pe an – de discuri de compoziții proprii, de cele mai multe ori puse în partitură cu un nucleu de instrumentiști de marcă, după caz, dar și cu necunoscuta solistă, atunci, Maria Ioana Mântulescu.

(w882) Alexandru

Până la edificarea emisiunii, în preajma împlinirii a 55 de ani, Alexandru Andrieş adunase nu mai puțin de 60 de albume, rod al colaborării cu numeroşi corifei ai muzicii româneşti. Şi încă un personaj underground care a câştigat notorietate alături de cantautor – chitaristul George Baicea, astăzi bluesman cu mai multe discuri în nume propriu la activ. “Cerbul de Aur” 1993, “Blues pe viu” (2000), “Stufstock” 2006, Cinema Patria (2009), mai multe clipuri şi apariţii în emisiuni TVR completează partea a doua a portretului.

(w882) Alexandru

Post scriptum: ROCKstituiri - “CORAL, vocile electrizante”, rubrică retrospectivă cu secvenţe din Arhiva Multimedia TVR şi interviuri cu membri ai grupului beat de la graniţa anilor ’60 – ’70: Doru Donciu, Cornel Ionescu, Adrian Ivaniţchi, Călin Ungureanu şi Gabi Mărgărint.

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

19:00 FestiVara

(redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara

*Producător Florin Mihoc

19:55 Rafinament plus

* Studioul teritorial Tg.Mures

* Rafinamentul este finețe, delicatețe, subtilitate a gustului și a simțirii.

Despre stil cu Mihaela Voinea și Petruța Rotaru

Producator Coralia Matea

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3