loader
Foto

Aniversatul Dorel Vişan în spectacolul „Al dumneavoastră, Orson Welles!”

Dorel Vișan împlinește 80 de ani pe 25 iunie. Casa de Producție TVR a programat cel mai recent spectacol care îl are protagonist pe sărbătorit și vă propune, în deschidere, un interviu realizat în studioul TVR Cluj.

 

Teatru TV

Cine poate să facă o invitație mai incitantă la vizionarea unui spectacol decât protagonistul însuși? Aceasta este ideea rubricii „Vedeta Săptămânii”, pe care Casa de Producție TVR o propune și săptămâna viitoare, 19-25 iunie.

„Vedeta săptămânii la Teatrul Național de Televiziune” este Dorel Vișan în dialog cu Andra Gavril, jurnalist senior TVR.

„Al dumneavoastră, Orson Welles!” este un fel de testament dramatic al legendarului creator de teatru şi film, închipuit de autorul Richard France, expert în viaţa şi teatrul acestuia.

A doua zi după împlinirea vârstei de 70 de ani, Orson şi-o petrece într-un studio audio, înregistrând diverse reclame de pe urma cărora îşi câştigă pâinea zilnică. Printre înregistrări lasă frâu liber amintirilor povestindu-i inginerului de sunet fragmente din viaţa sa, încărcat de excitaţia faptului că la petrecerea din ziua precedentă, cel mai mare producător de la Hollywood, Steven Spielberg, i-a promis că-i va finanţa terminarea filmului său despre Don Quijote, început cu 30 de ani în urmă. Afacerea trebuie perfectată în cursul zilei curente, ceea ce se şi va întâmpla, însă nu cu happy-end-ul aşteptat de Orson Welles căruia îi mai rămâne doar alternativa de a visa. Totul redus la o replică donquijotească: „Adevărata nebunie e să vezi lucrurile aşa cum sunt în loc de cum ar trebui să fie.”

(w235) Citizen KaPersonalitate polihistrionică, Orson Welles s-a născut la 6 mai 1915 și, în celebrarea centenarului nașterii sale, Casa de Producție TVR vă propune un text inedit „Al dumneavoastră, Orson Welles” al lui Richard France, expert american în personalitatea welles-iană, regizat de Cezar Ghioca.

Orson Welles este o figură marcantă a culturii mondiale, un inovator în domeniul cinematografiei, al teatrului, al radioului.

În teatru este binecunoscut pentru „Julius Cezar”, montarea memorabilă de pe Broadway, din 1937;  al său „Războiul lumilor”, după H.G.Wells, transmis la radio, devenit un punct de referință în istoria radioului, stârnind panică națională și demonstrând, astfel, forța acestui medium.

Filmul regizat și jucat de el, „Cetățeanul Kane”, din 1941 (foto), a rămas, de la premieră și până acum, unul dintre cele mai mari filme.

***

„Al dumneavoastră, Orson Welles!”, de Richard France

O producție Casa de Producție TVR

(w882) visan teat

Cu: Dorel Vișan și Silviu Debu

Adaptare tv: Cristian Grigore și Cezar Ghioca

Scenariul și regia: Cezar Ghioca

Scenograf decor şi costume: Roxana Lungoci

Muzica originală: Liviu Elekeş

Imagine: Cristian Grigore, Peter Velciov

Montaj: Cristi Grosu și Alina Vana;

Director de imagine: Peter Velciov

Producător: Cătălin Rebengiuc

Producător delegat: Dana Filip von Becker

***

Program de difuzare pentru spectacol şi interviu:

(w882) visan teat

TVR 2: luni, 19 iunie, ora  21.10, și joi, 22 iunie, ora 9.00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 24 iunie, ora 15.55

TVR Internaţional: vineri, 23 iunie, ora 23.00

TVR 3: duminică, 25 iunie, ora 22.00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

6:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

Transmisiune directă

6:55 Imnul României

 
Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

”Dăruiește Românie!”, o nouă întâlnire cu artiști îndrăgiți, sâmbătă, la TVR 3

Victoria Cociaș, Ozana Barabancea, Alexandra Ungureanu, Andreea Toma, Doru Isăroiu & Red Parlament sunt așteptați de Carmen Târnoveanu la ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: luni, 15 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

 

#tvr3