loader
Foto

Arhivele, loc al memoriei - Arhivele Naţionale Iaşi, la 185 de ani de activitate

Urmăriţi sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 3 - cea de-a doua parte a documentarului realizat de echipa TVR Iaşi - pentru "Reporter special"

 

În această sâmbătă, la Reporter special, cea de-a doua parte a documenarului ARHIVELE,  LOC AL MEMORIEI, realizat cu ocazia aniversării a 185 de ani de existenţă a Arhiveleor Naţionale Iaşi.

Pe 1 ianuarie 1832, erau înfiinţate, la Iaşi, Arhivele Statului Moldovei. Actul de naştere era chiar Regulamentul Organic al Moldovei, prima constituţie care a generat profunde schimbări de ordin social, politic și cultural. Primul director al Arhivelor Moldovei a fost cărturarul Gheorghe Asachi.

Colecţia LITERE, pe care a înfiinţat-o în 1832, îi poartă numele şi este păstrată în aceeaşi formă.  Deşi Asachi s-a zbătut ca Arhivelor să li se construiască o casă solidă, cu obloane de fier, instituţia a avut un sediu propriu abia în 1977. După 185 de ani de activitate fără întrerupere, Arhivele Naţionale Iaşi deţin aproape 17 km de documente  - începând cu sfârşitul secolului al XIV-lea şi până în zilele noastre. Însă lipsa de implicare a factorilor politici a făcut ca TEZAURUL ARHIVISTIC de la Iaşi să fie păstrat într-o clădire care a încremenit în timp, la nivelul anului 1977.

Un documentar de Gabriela Baiardi, Relu Tabără, Loredan Baiardi

Realizator  Gabriela Baiardi

11:00 Toţi împreună

* Studioul teritorial Timişoara/Craiova

*Magazin interetnic în limbile minorităţilor *Alte minorităţi

Producător Miodrag Obradov

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3