loader
Foto

Galerie foto

„Avarul”, de Molière, la TVR

Casa de Producţie TVR vă propune premiera pentru televiziune a spectacolului „Avarul” de Molière, în regia lui Bocsárdi László, un spectacol universal recunoscut ca fiind o valoare a teatrului românesc.

 

Teatru TV

23 mai 1957 este data la care a avut loc prima transmisiune tv a unui spectacol de teatru, cu teledifuzarea piesei „Ziariştii” de Al. Mirodan. Se împlinesc, aşadar, 60 de ani de la prima preluare tv a unui spectacol de teatru.

Montarea piesei este o preluare de la Teatrul Maghiar Tamási Áron din Sfântu Gheorghe. Regia tv este semnată Dominic Dembinski.

(w882) teatru tv

„Cu Casa de Producție TVR am avut, de fiecare dată, o colaborare foarte bună. Toți, în frunte cu domnul Dominic Dembinski, s-au dovedit a fi profesioniști desavârșiți, având atenție sporită la amănunte și sensibilitate artistică deosebită”, ne-a spus regizorul Bocsárdi László.

„Harpagon este unul dintre arhetipurile cele mai importante care dintotdeauna influențează în mare măsură comportamentul uman. Nici unul dintre noi nu este lipsit de acest instinct, fapt pentru care opera lui Molière ne pune pe toti față-n față cu noi înșine. Am căutat să construim un limbaj teatral contemporan prin care această capodoperă să reușească nu numai să ne amuze, dar în același timp să ne și șocheze.” -  Bocsárdi  László

Personajele piesei lui Molière sunt măcinate de lupta dintre două dorinţe, cea de a fi iubite şi cea de a-şi spori şi proteja averea. Şi de una şi de cealaltă depind toţi, iar de la amândouă se aşteaptă protecţie şi siguranţă. Pentru unii dintre ei, relaţiile umane sunt mai importante, alţii idolatrizează lucrurile fără suflet, căci acestea pot fi folosite fără complicaţii. De pildă banii, ei sunt cei mai ispititori, pentru că par a avea puterea de a ne oferi tot ce ne dorim şi ne simţim în siguranţă când ne punem viaţa sub protecţia lor.

(w882) teatru tv

„Vreau să fiu fericit!” - spune Cléante în spectacol. Dar oricare dintre personaje ar putea rosti aceste cuvinte, care sunt şi ale noastre, pentru că și noi, toată viaţa, suntem continuu în căutarea fericirii. Sau poate ceea ce căutăm este doar bunăstarea?

„Nimic nu este gratuit în acest spectacol în care comicul se susține prin o temă dramatică profundă, se naște din drama interioară a fiecăruia trăită credibil. Și gagurile pornesc de la drame personale fiind rafinat plasate de regizor. Meritorie este descifrarea de către regizor a subtilităților fiecărui moment, construirea comicului din dramaticul situațiilor, un comic incitant și motivat.

La final, Harpagon va părăsi gol pușcă scena spre public, dar cu banii recuperați, pentru că și printre spectatori se pot afla astfel de avari. Spectacolul evită drumul  comicului derizoriu, are o bogată consistență cu trimitere directă la actualitate. Avarul rămâne un spectacol de excepție propus de Laszlo Bocsardi cu sprijinul trupei de valoare pe care o deține Teatrul din Sfântu Gheorghe” – Ileana Lucaciu (ileanalucaciu.blogspot.ro)

(w882) teatru tv

„AVARUL” de MOLIÈRE

Traducerea Ilyés Gyula

În distribuţie: Harpagon - PÁLFFY Tibor, Cléonte - DERZSI Dezső,

Élisé - PÁL FERENCZI  Gyöngyi, Valére - MÁTRAY László,  

Marianne - BENEDEK  Ágnes,  Anzelme - SZAKÁCS László,  

Frosine - GAJZÁGÓ Zsuzsa, Simion - DEBRECZI Kálmán,  

La Fléche - KÓNYA-ÜTŐ Bence, Jaque - ERDEI Gábor,

Merluşcă-NAGY LÁZÁR József, Comisarul - DIÓSZEGI Attila

***

Scenografie decor: BARTHA József

Scenografie costume: DOBRE–KÓTHAY Judit

Sunet: Valentin Bartolomeu, Marius Stanciu

Lumini: Florin Duceag

Cameramani: Constantin Dobre, Cristinel Neagu, Rodica Ivan, Alina Dumitrașcu, Horia Ilinca, Alexandru Ghiță

Șef Car: Adrian Voicu

Regizor Montaj: Iudith Georgescu

Ilustrația muzicală: Mihaela Constantinescu

Traducerea subtirării: Romulus Vulpescu

Subtitrare: Rozalia Bodo

Postprocesare sunet: Răzvan Ionescu

Editor imagine: Costică Marciuc, Dragoș Smărăndescu

Organizator producţie: Sorin Cristea

Director de imagine: Aurel Piţigoi

Producători: Ana Preda, Cristina Anton

Producator delegat: Cristina Anton

***

Foto credit: Teatrul Maghiar Tamási Áron

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 22 mai, de la ora 21.00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 27 mai, de la ora 15.30

TVR Internaţional: vineri, 26 mai, de la ora 23.00, sâmbătă, 27 mai, de la ora 17.55

TVR 3: duminică, 28 mai, de la ora 22.00

***

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

1:00 Cântec şi poveste (R)

*Studioul teritorial Timisoara (ora 15,00) * Producător Felicia Stoian

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3