loader
Foto

Galerie foto

BIRUITORUL. Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare.

România deţine una dintre cele mai valoroase broderii bizantine - Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare.

 

Gabriela Baiardi
Reporter special

Piesa cîntăreşte 4 kg şi a fost evaluată la 7,5 milioane de euro. Se ştie că a fost brodată în al 43-lea an al domniei lui Ştefan cel Mare, că a fost făcută la comanda sa, dar nu se ştie cînd şi cum a ajuns la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos. A fost descoperită acolo în 1882.

Călugării de la Zografu au vrut să o restaureze, dar n-au făcut altceva decît să pună în pericol existenţa acestui document istoric de o valoare excepţională. Au decupat broderia şi au lipit-o cu un clei de oase pe alt suport.

Piesa a fost recuperată în 1917 şi a fost adusă în ţară în decembrie 1919. Broderia este inclusă în patrimoniul naţional, categoria tezaur. Abia în 2002 a intrat într-un proces de restaurare migălos şi îndelungat.

Stindardul a fost filmat în decembrie 2012, cînd a fost expus la Muzeul Unirii din Iaşi. Demersul nostru a fost susţinut atunci de Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi. În decembrie 2013 am întîlnit-o pe Sidonia MacrIi – specialistul care a lucrat  şapte ani şi jumătate la restaurarea stindardului liturgic.

Un reportaj realizat de Gabriela și Loredan Baiardi.

Reporter special
TVR3 – sîmbătă, 8 martie, ORA 19.00
TVR IAŞI – luni, 10 martie, ora 20.00

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

11:00 Toţi împreună

* Studioul teritorial Timişoara/Craiova

*Magazin interetnic în limbile minorităţilor *Alte minorităţi

Producător Miodrag Obradov

 
La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

 

#tvr3