loader
Foto

"Cap de afiş": concerte în Transilvania cu blues şi muzică simfonică

La TVR 3 revedeţi în această săptămână câteva ediţii ale emisiunii "Cap de afiş", dedicate recitalurilor susţinute în această primăvară la Tg. Mureş şi Cluj-Napoca. Miercuri, 31 august, şi vineri, 2 septembrie - de la ora 22:00.

 

Cap de Afiş

Miercuri, 31 august, de la ora 22:00, TVR 3 redifuzează o ediţie pregătită de TVR Tîrgu Mureş, realizator Petronela Moraru, cu primul recital din seria de evenimente „Concertele Oraşului”, 2016.

Momentul i-a aparţinut veteranului blues-ului, Vali “SirBlues” Răcilă, un om orchestră cu un feeling inegalabil şi cu un repertoriu atât de vast care încât este practic imposibil de cuprins de vreun alt muzician. SirBlues e un singur cuvânt, e în loc de Servus şi are înţelesul de Servesc Blues-ul, explică Vali Răcilă.

Muzicianul s-a născut într-o familie pasionată de muzică din Vatra Dornei: Tata cânta la chitară, o acompania pe mama, care avea o voce angelică. În 1953 când m-am născut, ai mei nu aveau cărucior şi m-au adus de la Iaşi într-o valiză. Probabil de asta sunt toată ziua pe drumuri, povesteşte Vali Răcilă. În liceu mi-ar fi plăcut să port plete, dar mă tundea tata, care era frizer, de mi se vedeau creierii. Ne duceam cu chitările în parc la Vatra Dornei şi cântam. Într-o zi au trecut pe acolo nişte turişti francezi. Unul dintre băieţii francezi ne-a cerut chitara. De la francez am învăţat să cânt riff-ul clasic de blues. La 18 ai am ajuns să dau admitere la sociologie-psihologie. Am luat 10 la istoria filosofiei şi 5 la socialism ştiinţific. Am fost admis.

Vali Răcilă a absolvit facultatea în 1976, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Până în 2002 am fost actor cu acte în regulă la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, Creangă fiind ultimul rol jucat. Apoi a ajuns în Bucureşti, iar pe urmă, printr-o bursă, în Marea Britanie unde graţie unei cărţi în care era descris acordajul de banjo (cu cinci strune), a început să cânte piesele lui Robert Johnson, muzicianul despre care legenda spune că şi-a vândut sufletul Diavolului, într-o noapte la o răscruce, pentru a căpăta măiestria pe care a avut-o la chitară şi a ajunge unul dintre cei mai buni chitarişti din toate timpurile.

(w882) Cap de afi

Astăzi, muzica lui Vali Răcilă este un blues tradiţional, hipnotic, ritmic, pasional, blues-ul care în urmă cu mai bine de două sute de ani a hrănit spiritual sclavii de pe plantaţiile de bumbac din sudul Americii de Nord şi muncitorii de pe şantierele Lumii Noi ce-şi începea expansiunea economică.

Interpretarea vocală şi-o acompaniază, alternativ, cu patru chitare, pe care le poartă cu el peste tot. Au şi nume: Chris, în amintirea prietenului care i-a schimbat cursul vieţii. Chitara de alamă model National a fost botezată Esop, după porecla altui prieten care a curăţat-o de vopsea, Bogdan Isopescu, iar Gabrielle este tot un resonator, o chitară Dobro marca Regal. Chitara banjo are corp de banjo cu grif de chitară (6 corzi). În curând va veni şi a cincea, care se va numi D.D. Munteanu, o chitară făcută manual, dăruită de prietenii suceveni Dana şi Dan Munteanu, proprietarii cafenelei Living Room. Preferata sa rămâne însă chitara cea mică care se numeşte, desigur, Robert Johnson, o chitară veche, de 112 ani şi care acum e la reparat, la Viena: E veche, spartă toată, dar sună bine.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

(w882) Cap de afi

Vineri, 2 septembrie, redifuzarea "Capului de afiş" de la ora 22:00 vine de la TVR Cluj, cu o ediţie al cărei producător este Liana Goţa - Medicina şi muzica în legea lui Hypocrate şi litera Eutherpei.

Orchestra Mondială a Medicilor condusă de dr. Stefan Willich din Germania s-a aflat în România în luna mai 2016 şi a evoluat pe scena Casei Universitarilor în premieră la Cluj. Ansamblul, care reuneşte aproximativ 100 de medici, din peste 50 de ţări, s-a aflat pentru prima dată în România, iar cauza pe care o sprijină concertând la Cluj, Braşov şi Bucureşti este înfiinţarea unei reţele naţionale de telemedicină pentru epilepsie, la iniţiativa neurologului Bogdan Florea.

În programul concertului de la Cluj: Şerban Nichifor-Transylvania Bluegrass pentru vioară şi orchestră, Ludwig van Beethoven-Simfonia a VI-a "Pastorala" şi Hector Berlioz-Simfonia "Harold în Italia". Solistă,  Aida Carmen Soanea (violă).

Orchestra Mondială a Medicilor, fondată în anul 2007, este condusă de Stefan Willich, medic cardiolog, profesor în medicină la Centrul Medical Universitar Charité din Berlin şi fost preşedinte al Conservatorului de Muzică Hanns Eisler din Berlin. Stefan Willich însuşi a studiat vioara, muzica de cameră şi dirijatul la Stuttgart şi Berlin şi a participat la workshop-uri susţinute de Sergiu Celibidache la Munchen şi Leon Fleisher la Boston.

(w882) Cap de afi

Credit foto: world-doctors-orchestra.org

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3