loader
Foto

Cărţi rare - comorile puţin ştiute ale Clujului

Colecţia de cărţi rare a Bibliotecii Centrale Universitare este una dintre comorile puţin ştiute ale Clujului.

 

Cărţi cu o valoare de piaţă de milioane de euro sau de o valoare inestimabilă, manuscrise inedite sau înscrisuri vechi de sute de ani se regăsesc în colecţia de cărţi rare a Bibliotecii Centrale Universitare Cluj-Napoca, una dintre comorile oraşului de care foarte puţini clujeni ştiu sau au auzit.

Cea mai veche carte din valoroasa colecţie este Codex Piccolomini, carte scrisă de mână, cel mai probabil de un caligraf într-o mănăstire în secolul al XV-lea, pe foi de pergament cu cerneluri naturale extrase din plante sau minerale. Ilustraţiile au fost realizate pe foiţă de aur. Un element ce o face şi mai valoroasă este faptul că se presupune că această carte ar fi aparţinut Papei Pius al II-lea. Motivul pentru care se crede acest lucru este o însemnare pe prima filă a cărţii unde apare numele Papei şi anul 1459. Cartea-manuscris este o carte de rugăciuni şi are 122 de file.

Alt exemplar extrem de valoros este „Caietul roşu” care a aparţinut poetului Mihai Eminescu. Doar 18 file au fost scrise cu poeme cum ar fi „Unica dorinţă”, „Rugăciunea unui dac”, sau „Foaia veştedă”. Cartea a fost un cadou făcut de Mihai Eminescu, în 1879, Mitei Kremnitz.

Cărţile sunt păstrate în condiţii speciale şi sunt manipulate doar cu mănuşi din bumbac. De asemenea, umiditatea şi temperatura sunt controlate foarte strict: temperatura variază între 18 şi 22 de grade Celsius, iar umiditatea între 45 si 55%. Potenţialii hoţi sunt descurajaţi de un sistem de alarmă foarte performant.

Volumele preţioase sunt rareori solicitate, cei interesaţi fiind specialişti care realizează studii specializate.

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

8:55 Teleshopping-Publicitate

 
Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

 

#tvr3