loader
Foto

Galerie foto

„O stea pe rug” de Sütö András - duminică, 12 noiembrie, de la ora 20.00

Pe 31 octombrie s-au împlinit 500 de ani de la începutul Reformei Protestante.  Potrivit Legii pentru instituirea Zilei Limbii Maghiare, aceasta este sărbătorită la 13 noiembrie.

 

În 31 octombrie 1517, acum 500 de ani, începea Reforma Protestantă. Părintele ei, Martin Luther, nu dorea, inițial, crearea unei noi biserici creștine, ci reformarea Bisericii Catolice. Însă pasiunile religioase și contextul istoric au dus la crearea uneia dintre cele mai mari fracturi în Creştinătate.

(w882)

Servet (Michael Servetus) şi Calvin se întâlniseră probabil în tinereţe la Paris. Deşi Calvin era unul dintre liderii Reformei, el a sfârşit prin a-l da pe Servet în mâinile Inchiziţiei Catolice. Servet a reuşit cu greu să fugă din Franţa, unde i s-a ars portretul (in effigies). Dar a fost recunoscut şi trimis în închisoare la Geneva, oraş de frontieră în care Calvin făcea legea. Calvin l-a supus pe Servet unui tratament crud în închisoare.

Cu toate acestea, la tribunal, în timpul discuţiilor cu Calvin, Servet s-a arătat dispus să-şi schimbe concepţiile dacă împotrivitorul său îi aducea argumente biblice convingătoare. Servet a fost ars pe rug. Unii istorici susţin că el a fost singurul eretic pe care catolicii l-au ars in effigies şi pe care protestanţii l-au ars de viu.

(w882)

 

DISTRIBUŢIA: 
Lohinszky Loránd 
Héjja Sándor 
Senkálszky Endre 
Vadász Zoltán 
Barkó György 
Bisztrai Mária 
Pasztor Janos 
Jancsó Miklós  
Péterffy Gyula 
Köllő Béla 
Katona Éva

Decor: Tóth László
Muzica Selmeczi György

Regizor: Harag György

 

(w882)

„Evenimentele petrecute în răscolitorul veac al XVI-lea, în acelaşi timp ferment generator al epocii cu adevărat noi în istoria omenirii, au exercitat vădit o mare fascinaţie asupra lui Sütö (…) Aşa cum s-a mai observat, autorul nu alege arbitrar acest cadru al istoriei, pentru a afla aici o modalitate mai comodă de a-şi exprima ideile” - Revista “Teatrul azi”-  mai, 1976

Un spectacol despre „demascarea dogmatismului religios, afirmarea încrederii in forţele raţiunii, în valorile umaniste”.

(https://books.google.ro/books?isbn=6068012336Mocanu Marin Radu - 2016)

András Sütő (n. 17 iunie 1927, Cămăraș , județul Cluj (interbelic) — d. 30 septembrie 2006, Budapesta), scriitor maghiar provenit dintr-o familie de simpli țărani maghiari transilvăneni. A urmat cursurile gimnaziului reformat din Aiud și a celui din Cluj.  A debutat la vârsta de 18 ani în revista clujeană Világosság cu eseul Levél egy román barátomhoz („Scrisoare către un prieten român".  Anul acesta ar fi împlinit 90 de ani.

(w882)

Program de difuzare:

TVR 3: duminică, 12 noiembrie, ora 20:00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator  Demeter András István

*** Programele Televiziunii Române pot suferi modificări în funcţie de evenimentele de ultimă oră.

17:00 Telejurnal regional

* Studioul teritorial Cluj

* La TVR 3 adunăm cele mai importante ştiri locale într-un jurnal naţional. Din Oltenia în Transilvania, din Banat în Moldova, dăm românilor ce este al românilor: ştirile lor despre viaţa lor.

Producatori: Nicoleta Moldovan, Andrei Biro

Transmisiune directă

17:30 Lumea de aproape

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Emisiune tip talk-show, care își propune să aducă în prim-plan realitatea zonală.

Proiecte 2024

Producător Lacrima Balint

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3