loader
Foto

„Cei ce ne-au dat nume” - PHOENIX – în Integrala „Remix”

„Remix” vă propune, la TVR 3, trei weekend-uri cu „Cei ce ne-au dat nume”: PHOENIX. Timp de şase ediţii ale emisiunii, începând de sâmbătă, 20 februarie, ora 22.00, vă puteţi delecta cu muzica grupului timișorean.

 

Remix

Ediţia din 20 februarie este disponibilă online pe TVR+.

Prima parte a Integralei Remix dedicate grupului timișorean etalon al rockului românesc se intitulează PHOENIX (I) - „Anii ’60: Vremuri”, se difuzează sâmbătă, 20 februarie, de la ora 22:00, și trece în revistă numeroase înregistrări rămase din perioada Beat, descoperite în Arhiva Multimedia TVR, dar și imagini și/sau sunete din alte surse. Printre ele: două piese din primul studiou al TVR (din str Moliere, regizor Titi Acs, 1968), un întreg grupaj filmat de Titus Munteanu și Dan Necșulea la Timișoara în 1969, încă două melodii în aer liber filmate într-un parc („Canarul” şi „Lady Madonna”, 1969).

(w882) Anii 60, P

(w882) Vremuri 60

Dincolo de hiturile perioadei, apar și piese mai puțin cunoscute precum „Miezul nopții”, filmată în 1968 după un scenariu al lui Cornel Chiriac, practic cel care i-a lansat pe rockeri la RadioTeleviziunea Română și două fragmente – între care unul live, audio – din suita „Omul 36:80” premiată la primul festival național de muzică pop din decembrie 1969. Dacă interzicerea filmului „Canarul și viscolul” este arhicunoscută, un alt episod de cenzură este amintit de regretatul Bela Kamocsa: intenția unor impresari italieni de a lansa grupul Phoenix în Europa, blocată de autorități.

(w882) Live 69, P

(w882) Festival 6

Duminică, 21 februarie, de la ora 22:00, începe a doua perioadă din istoria grupului, cea mai cunoscută prin realizările din urmă cu 40 – 45 de ani. PHOENIX (II) - „Cei ce ne-au dat nume în anii ‘70” trece în revistă perioada Etno. Cel mai fast timp din istoria trupei - anii ’70 ai totalei maturităţi creatoare - dar şi acela al continuării interzicerilor de tot felul. Imagini de arhivă ilustrând piese de pe EP şi de pe cele trei albume ale perioadei, inclusiv needitate sau cenzurate („Vișina”), ca și cunoscutul - astăzi - videoclip „Andrii Popa” (editat în premieră de echipa emisiunii în 2000, după ce filmările pentru acesta au fost interzise).

Ediția din 21 februarie este disponibilă online pe TVR +.

(w882) Ţiganiada

Inedite rămân peste decenii ultimele filmări difuzate cu Phoenix, în ciuda restricţiilor cvasioficiale (Redacția emisiunilor în limba maghiară, redactor Erika Jozsa), precum și acelea independente de TVR (așadar necenzurate) realizate de Nuțu Cărmăzan, îngropate după fuga grupului, dar descoperite după Revoluție de Ionel Marchiș. Cele mai multe au avut în obiectiv două concerte – de la Sibiu și Ploiești – și cantonamentul de la începutul anului 1975 de pe Semenic, atunci când a fost conceput unul dintre cele mai importante discuri ale rockului românesc - „Cantafabule”.

(w882) Meşterul

Intervievați de-a lungul deceniilor, în cele două ore de edificare a unei adevărate legende: membrii Nicolae Covaci, Mony Bordeianu, Bela Kamocsa, Josef Kappl, Mircea Baniciu, Costin Petrescu, Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, Dorel Vintilă Zaharia, şi Valeriu Sepi, textierii Victor Șuvăgău, Şerban Foarţă şi Victor Cârcu, actorul colaborator Florian Pittiș, colegul de scenă Doru Tufiș, ziariştii Petru Umanschi, Octavian şi Florin Silviu Ursulescu, Daniela Caraman Fotea, Paul Grigoriu, Camil Petrescu jr, George Stanca, Aurel Gherghel, Erika Jozsa și Nelu Stratone, regizorul Manole Marcus, eseistul Andrei Oişteanu, operatorul - DJ Adrian Valentir.

(w882) 71, Phoeni

(w882) 72, Phoeni

Realizator Doru Ionescu

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

14:00 Tableta de sănătate

*Studioul teritorial Iaşi

* Medici de diferite specialități vin în studioul TVR Iași cu cele mai bune indicații și recomandări, temele alese fiind întotdeauna de actualitate. În plus, în această emisiune promovăm reușitele medicale din zona Moldovei, un stil de viață echilibrat și importanța prevenției.

Importanța examinărilor imagistice

Producător Claudia Dănăilă

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*„Horile de altădată”, un spectacol organizat, în prag de primăvară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj! Acest eveniment aduce în lumină tradițiile autentice și omagiază o cunoscută interpretă de muzică populară, Maria Marcu. Totodată, marchează 70 de ani de la primul semnal în eter al postului teritorial Radio România Cluj.

Veți avea ocazia să vă bucurați de cântăreți clujeni de renume, precum: Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Claudiu Ciotleuș și Melisa Cuc, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” sub conducerea muzicală a lui Tudor Căucean.

De asemenea, Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” va aduce pe scenă momente deosebite, de jocuri populare din zona Clujului! (partea II)

Prezentator Alin Pop

Producător Luminita Purdea-Cotutiu

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3