loader
Foto

Galerie foto

Concert aniversar „Lipatti 100”, în direct la TVR 3

Pianiştii Nikolai Demidenko, Dana Borşan şi Mihai Ungureanu vor concerta la sărbătoarea centenarului Lipatti, concert transmis de TVR 3, TVR HD şi TVR+ duminică, 19 martie, de la 19.00. Concertul de la Ateneul Român este prezentat de Marius Constantinescu.

 

Dinu Lipatti, de la a cărui naştere se împlinesc, pe 19 Martie 2017, 100 de ani, este omagiat în cadrul unui concert ce are loc în Sala Mare a Ateneului Român. Chiar de ziua lui, Televiziunea Română face o reverenţă celui care este unul dintre cei mai dăruiţi pianişti şi compozitori ai modernităţii, artist ce a redefinit performanţa şi sensibilitatea.

Programul cuprinde un opus al compozitorului Dinu Lipatti - Concertino op. 3 în stil clasic pentru pian şi orchestră de cameră, cu Mihai Ungureanu solist, precum şi creaţii ce făceau parte din repertoriul pianistului omagiat - Concertul KV 271 nr. 9 Jeunehomme pentru pian şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart - cu Dana Borşan solistă şi Concertul nr. 1 op. 11 pentru pian şi orchestră de Frederic Chopin, cu Nikolai Demidenko. Specialist în creaţia chopiniană, pianistul rus Nikolai Demidenko va delecta publicul cu una dintre lucrările preferate ale lui Lipatti, Concertul nr. 1 de Fr. Chopin.

(w882)

Alături de cei trei pianişti evoluează ansamblul Camerata Regală, condus de la pupitrul dirjoral de Horia Andreescu.

(w882)

În calitate de solist concertist al Filarmonicii Oltenia din Craiova, pianistul Mihai Ungureanu a susţinut numeroase concerte în ţară, dar şi turnee în Italia, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Gibraltar. Solista Pianista Dana Borşan abordează un repertoriu vast şi complex, din care nu lipseşte genul cameral. În paralel cu activitatea concertistică, solista desfăşoară şi o carieră didactică. Din 2001, Dana Borşan este şef al Catedrei de pian de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Dinu Lipatti s-a născut în 19 martie 1917 la Bucureşti. A fost elevul profesoarei Florica Musicescu şi, mai târziu, al compozitorului Mihail Jora. Dirijorul şi pianistul Alfred Cortot îi devine profesor la École Normale de Musique din Paris. Are o carieră strălucitoare în străinătate, dar şi în ţară, cu multe recitaluri, unele dintre ele în compania lui George Enescu. Devine profesor la Conservatorul din Geneva, semnează un contract exclusiv casa de producţie Columbia. Înregistrările sale rămân dovada unui pianist reper pentru pianiştii de pretutindeni şi continuă să bucure generaţii întregi de melomani.

TVR transmite în direct concertul organizat cu ocazia centenarului naşterii lui Dinu Lipatti duminică, 19 martie, începând cu ora 19.00. Telespectatorii îl pot urmări la TVR 3, TVR HD şi online, pe TVR+, în două părţi – de la 19.00 şi de la 20.20.

 

13:05 Cult@rt

*Studioul teritorial Timişoara

*Producător Tania Tunas

13:55 Teleshopping-Publicitate

 
Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvr3