loader
Foto

Concursul Internaţional „George Enescu” ediţia 2018

TVR 3 a transmis în direct Concertul de deschidere sâmbătă, 1 septembrie, de la ora 19:00. Toate concertele şi recitalurile susţinute la Ateneul Român pot fi urmărite pe site-urile enescu.tvr.ro şi tvrplus.ro.

 

Concursul Internaţional „George Enescu” şi TVR 3 invită şi în acest an publicul spectator şi telespectator să îi descopere pe unii dintre cei mai talentaţi tineri atişti ai momentului (marile nume ale muzicii clasice de mâine) şi să le urmărească şi susţină parcursul până la vârf: câştigarea competiţiei!

Începând cu ediţia din 2014, Concursul Internaţional George Enescu este organizat ca eveniment de sine-stătător, cu participarea publicului. Având o remarcabilă reputaţie internaţională, Concursul Enescu este membru al World Federation of International Music Competition şi al Alink - Argerich Foundation - Piano Competition Worldwide.

Desfăşurat în perioada 1 - 23 septembrie, Concursul va aduce pe scena Ateneului Român din Bucureşti 19 concerte și recitaluri extraordinare. Televiziunea Română va difuza online, pe pe site-urile enescu.tvr.ro şi tvrplus.ro, toate cele 19 concerte şi recitaluri susţinute la Ateneul Român.

Sâmbătă, 1 septembrie, de la ora 19:00, pe TVR 3, telespectatorii pot urmări în direct Concertul de deschidere, ce îi va avea ca protagonişti pe câştigătorii ediţiei 2014: Ștefan Tarara - vioară, Eun-Sun Hong - violoncel și Josu de Solaun - pian, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Gabriel Bebeşelea

Totodată, reputați muzicieni internaţionali, membri ai juriului, vor susţine recitaluri extraordinare: violoncelistul Raphael Wallfish și pianistul John York (5 septembrie), violonistul Salvatore Accardo alături de pianista Laura Manzini (14 septembrie) şi pianistul Peter Jablonski (22 septembrie). Acestora li se vor alătura laureaţi ai Concursului Enescu 2016: violoncelistul Zlatomir Fung (8 septembrie), violonistul Erzhan Kulibaev (16 septembrie) și pianistul Takuma Ishii (20 septembrie).

În total, 270 de tineri muzicieni din 39 de ţări, 22 dintre aceştia fiind din România şi din Republica Moldova vor intra în competiţie pentru câștigarea trofeului ediţiei 2018 la una dintre cele patru secţiuni – Compoziție, Vioară, Violoncel și Pian – la 60 de ani de la prima ediţie a Concursului. Aşadar vor intra în Concurs 80 de tineri din 27 de ţări la Secţiunea Violoncel, 80 din 25 de ţări – la Secţiunea Vioară, 83 din 23 de ţări – la Secțiunea Pian. Pentru Secţiunea Compoziție, cele 27 de lucrări înscrise vor fi jurizate la Bucureşti, iar câștigătorii vor fi anunţaţi pe 23 septembrie, în cadrul Concertului de Încheiere al Concursului.

Concurenţii selectaţi provin din Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Austria, Olanda,  Spania, Finlanda, Italia, Franța, Ucraina, Taiwan, China, Japonia, Turcia, Letonia, Croația, Bulgaria, Rusia, Germania, Suedia, Elveția, Serbia și Muntenegru, Georgia, Uzbekistan, Kazahstan, Israel, Belarus, Slovacia. Numărul concurenţilor din România și Republica Moldova atinge un record: 22 de participanţi la cele trei secțiuni.

Printre reprezentanţii Juriului se numără personalități de marcă ale muzicii clasice internaţionale, precum: Philippe Entremont, Pierre Amoyal, Salvatore Accardo, Jean-Jacques Kantorow, Viktor Tretiakov, Peter Jablonski, David Geringas, ZygmuntKrauze, Arto Noras, Myung-Whun Chung, Raphael Wallfisch, Jian Wang, Marin Cazacu, Remus Azoiţei, Dan Dediu, Silvia Marcovici şi alţii.

Valoarea totală a premiilor ediţiei din 2018 este de 115.000 de euro, iar acestora li se adaugă ateliere oferite de membri ai juriului, precum şi distincţii speciale.

Lansat oficial în septembrie 1958 ca parte a primei ediții a Festivalului Internațional George Enescu, Concursul Internaţional a venit ca o prelungire a vibrației pe care Enescu a propagat-o în lumea muzicală de pretutindeni. În cei 60 de ani de existență, Concursul Enescu a devenit un brand de ţară şi un etalon al performanţei culturale la cel mai înalt nivel, iar Televiziunea Română va contribui, ca și până acum, cu toate resursele tehnice și umane, pentru a reflecta performanța muzicală la cel mai înalt nivel.

Începând cu anul 1958, Televiziunea Română a preluat și transmis parțial sau integral toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfăşurării Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, iar din anul 2001 și până în prezent, TVR a devenit principalul difuzor şi partener de promovare al acestui prestigios eveniment.

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3