loader
Foto

Constantin şi Mihai Lungeanu, tată şi fiu uniţi pe scena vieţii

Ioan Ceauşescu vă invită să urmăriţi un interviu-portret cu Mihai Lungeanu, regizor la Teatrul Național Radiofonic, Radio România. La TVR 3, pe 3 aprilie, de la ora 15.00, partea a doua.

 

Vieţi dăruite

Invitatul ediţiilor din 27 martie și din 3 aprilie ale emisiunii „Vieţi dăruite” este regizorul Mihai Lungeanu.

Deținător al unui Premiu UNITER, Mihai Lungeanu a montat zeci de spectacole în aproape toate teatrele din țară, a fondat și a condus teatre și instituții culturale, publice și private.

(w882) Mihai Lung

Este cadru didactic asociat la Facultatea de Teatru a Universității de Arte din Tîrgu Mureș, unde predă teatru radiofonic.

A străbătut țara în lung și în lat, aproape 40 de ani, cu…trenul. Însăși povestea apariției lui pe lume este legată, într-un fel, de o călătorie cu trenul.

(w882) Mihai Lung

***

În primul episod, însă, ”eroul” principal este tatăl său, artistul dramatic Constantin Lungeanu, un actor poate pe nedrept trecut în uitare și pe care îl readucem în actualitate prin amintirile și documentele păstrate de fiul său.

Copil de țăran ajuns student al Luciei Sturdza Bulandra, a jucat în unele din primele filme românești (precum ”Legenda celor  trei cruci”, un film pierdut, turnat în 1925, cu Ion Manolescu și Alexandru Giugaru). A plecat (tot cu trenul, la clasa a III-a) la Paris, ca să învețe.

(w882) Legenda

A rămas acolo 10 ani, a jucat în mai multe filme (precum ”Contele de Monte Cristo”) și în spectacole de teatru. Acolo și-a descoperit talentul muzical și a avut propriul studio de înregistrări.

A revenit în România printr-o întâmplare și a rămas. A fost, în anii 30 – 40, vedeta Teatrului Alhambra.

(w882) Constantin

I-au încredințat melodii toți compozitorii vremii, în special Ion Vasilescu și Gherase Dendrino. E cel care a lansat șlagăre precum ”Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea” sau ”Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară?”.

Figură boemă și intelectual rasat, după schimbarea regimului a fost angajat, în scop ”educativ”, la Teatrul Muncitoresc Giulești și a jucat în mai multe filme, în special istorice.

(w882) Constantin

Episodul din 27 martie se încheie cu fragmente dintr-un film documentar din Arhiva TVR, realizat de Aristide Buhoiu în 1976, la un an după dispariția artistului.

(w882) Mihai Lung

În partea a doua a interviului, difuzată pe 3 aprilie de la ora 15.00, discutăm despre activitatea regizorală și didactică a lui Mihai Lungeanu.

După amintiri despre  artistul dramatic Constantin Lungeanu, tatăl intervievatului, revenim la invitatul emisiunii, cu detalii, fotografii şi înregistrări video din activitatea sa:

(w882) Lungeanu

Regizor la Teatrul Naţional Radiofonic (cu imagini din timpul unor înregistrări, filmate în studioul Radio România); cadru didactic asociat la Universitatea de Arta Tîrgu Mureş (imagini din timpul cursurilor şi interviuri cu studenţi); câştigător al mai multor premii UNITER (imagini din Arhiva TVR din 1994); director la Teatrul de Stat din Brăila (1990 - 1991); a montat spectacole în aproape toate teatrele din România; fondator al unor teatre (Zalău, Slatina); fondator al Asociaţiei culturale „Eugen Ionescu” şi al Zilelor Eugen Ionescu, organizate, de-a lungul anilor, la Slatina şi la Colegiul „Sf. Sava” din Bucureşti.

(w882) Lungeanu

Inedit: vocea lui Eugen Ionesco, într-un montaj audio realizat de Mihai Lungeanu la Radio România şi montaj video realizat de noi.

***

Emisiunea poate fi urmărită la ora difuzării online pe TVR+.

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3