loader
Foto

Galerie foto

Povestea Corului MADRIGAL, la MUSIC (R)EVOLUTION

Sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 21:00, emisiunea Music (R)evolution v-a propus, la TVR 3 și online pe TVR+, o ediție specială despre Corul MADRIGAL.

 

MUSIC (R)EVOLUTION

Pentru că ne apropiem de Crăciun și implicit de colinde, și pentru că acum 31 de ani începea eliberarea noastră de sub comunism, Music (R)evolution vine în casele dumneavoastră cu un concept aparte, spectaculos, cu o poveste despre o entitate muzicală care a revoluționat la modul cel mai profund muzica corală din Romania, dar și istoria socială și politică din perioada comunistă.

(w882) madrigal

Este ansamblul coral care a împlinit anul acesta 57 de ani de existență. A străbătut cu succes anii dificili și distorsionați ai comunismului, iar în ziua de astăzi se poate lăuda cu cele mai importante distincții internaționale, dar și cu realizări de excepție în domeniul educației muzicale.

Sub bagheta dirijorului și fondatorului său, maestrul Marin Constantin, Corul Madrigal a susținut concerte pe multe scene muzicale ale lumii, devenind una din cele mai cunoscute formații corale românești pe plan mondial.

(w882) corul madr

Fondat în anul 1963, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a cucerit elogiile criticii muzicale înternaționale și a fost distins cu numeroase premii și distincții românești și străine.

Pe măsură ce s-au adunat deceniile de activitate muzicală, notorietatea ansamblului s-a consolidat în urma celor peste 4000 de concerte susținute pe patru continente, sub coordonarea fondatorului, care s-a stins în anul 2011.

Discipolii maestrului Marin Constantin au dus mai departe conceptul unic creat prin sonoritatea specifică, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. De asemenea, corul și-a întregit denumirea, prin preluarea numelui fondatorului său, devenind astfel Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”.

Dirijorul actual al ansamblului este Anna Ungureanu, muzician cu experiență de un deceniu alături de maestrul Marin Constantin.

Prin existența și inițiativele sale de excepție, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a provocat o adevărată Music Revolution - Revolutie muzicală în istoria socio-culturală de dinainte de 1989.

(w882) corul madr

Despre tot ceea ce înseamnă acest ansmblu în prezent, dar și despre cele mai inedite inițiative corale din România construite de prestigiosul ansamblu, povestim la Music (R)evolution cu Managerul Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” , Emil Pantelimon.

***

“Music (R)evolution” a fost gândită în plan educativ, targetul acestui proiect fiind îndeosebi generația tânără, ce nu rezonează întotdeauna cu muzică clasică, scopul acestei emisiuni fiind acela de a-i atrage către acest teritoriu considerat elitist și greu de asimilat.

Fiecare ediție a emisiunii “Music (R)evolution” va propune prezentarea unor fragmente muzicale arhicunoscute din muzică modernă, urmând că acestea să aibă expus în oglindă corespondentul de inspirație din muzică clasică. Asocierea dintre cele două exemple muzicale va fi extrem de elocventă și explicită, astfel încât telespectatorul să descopere facil conexiunea dintre cele două compoziții.

Pentru a susține și menține interesul telespectatorului pentru acest tip de emisiune, toate fragmentele muzicale (din muzică modernă și muzică clasică) vor fi exemplificate întâi în fața unor VIP-uri din peisajul muzical și artistic românesc.

Muzicianul Zoli Toth, violonistul Alexandru Tomescu, compozitorul Dan Dediu, dirijorul Tiberiu Soare, pianistul Josu de Solaun (câștigător al Concursului Internațional George Enescu), jurnalistă Liana Stanciu, actrița Monica Davidescu, The Mono Jacks, Dan Iliescu (liderul formației Timpuri Noi), Daniel Rocca (liderul trupei FiRMA) actrița Medeea Marinescu, dar și personalități ale Televiziunii Române precum Cătălin Ștefănescu și Virgil Ianțu, sunt cei care au acceptat să devină personajele principale ale emisiunii, revelând conexiunile inedite dintre muzică pop/rock/blues/jazz și muzică clasică.

Găsiți pe TVR+ toate edițiile emisiunii.

13:30 Dăruieşte Românie!

* Carmen Târnoveanu vă provoacă să dăruiți Românie, în fiecare sâmbătă, de la ora 13.30, la TVR 3.

Parada tuturor artiștilor români se vede acum la TVR 3, în emisiunea Dăruiește Românie! în care vom promova oamenii talentați ai României, de peste tot din țară și din străinătate.

Regizor tv Manuela Apostol

Moderator, producător Carmen Târnoveanu

14:55 FILLER

*ABC-ul democratiei *Studioul teritorial Iaşi

*Personalități care expun o idee pe care o consideră crucială pentru înțelegerea politicii.

Producator Ovidiu Mihaiuc

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3