loader
Foto

Galerie foto

Cula Chintescu și cula I.G. Duca la “Memoria locului”

Duminic ă, 3 noiembrie, la TVR 3 și miercuri, 6 noiembrie, la TVR Craiova în cadrul emisiunii "Memoria locului" vă invităm să aflaţi poveştile a două monumente istorice valoroase ale Olteniei.

 

Cula Cioabă-Chintescu situată în satul Siacu,  comuna Slivilesti din Gorj este una din cele mai recente constructii de acest tip.

Ea a fost începută în 1818 de boiernaşul Raducan Cioaba, dupa moartea acestuia, soţia sa Zoiţa s-a recăsătorit cu Marin Chintescu, acesta fiind cel care a terminat cula în 1822.

Deşi este un valoros monument de arhitectură medievală, astazi se află într-o stare avansată de degradare şi încă nu s-au găsit resursele financiare necesare pentru restaurarea, conservarea şi punerea sa în valoare.

Deşi acum poartă numele lui I.G.Duca, cula a fost construită în anul 1812 de către Gheorghiţa Maldărescu. În 1910 I.G.Duca, îndrăgostit de pitorescul locului, încă de pe vremea cand fusese numit judecător la ocolul Horezu, aflând că această construcţie este  nelocuită, o cumpără şi hotărăşte să-şi construiască în apropiere o modestă casă de vacanţă.

10:00 Telescoala in limba maghiara

(redifuzare)*Studioul teritorial Cluj

*Producător Feketelaki Tibor

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

 

#tvr3