loader
Foto

CULT@rt: Postul Paştelui, semnificaţii şi pregătiri

Explicaţii etnografice despre post şi Paşte, noutăţi despre expoziţii şi tablouri – în ediţia CULT@rt de vineri, 23 martie, de la ora 22.00 la TVR 3.

 

MARIUS CONSTANTINESCU
Cult@rt

Emisiunea CULT@rt propune publicului, în ediţia de vineri, 23 martie, o trecere în revistă a obiceiurilor şi tradiţiilor care caracterizează această perioadă specială a anului, cea în care ne pregătim pentru Sărbătoarea Paştelui. Explică totul, cu tâlc şi bunăvoinţă, cercetatorul şi etnologul Doina Işfănoni, într-un dialog cu moderatorul Marius Constantinescu.

Un interviu emoţionant, despre oraşul Iaşi, i-a fost acordat colegei noastre Carmen Olaru, de la TVR Iaşi, de către actriţa Draga Olteanu Matei.

(w882) Draga Olte

A jucat cu Radu Beligan, a fost prietenă cu Marin Moraru şi l-a iubit pe Amza Pellea pentru talentul şi bunătatea lui. A rămas, însă, cu o amintire de neşters a marelui actor ieşean Costache Sava, cel care a întâmpinat-o în gară spunându-i: „Bârzoi al Ieşilor a venit să întindă mâna Chiriţei Bucureştilor!”

Aflăm apoi cum s-a născut expoziţia de costume populare aflate în colecţia etnografului Marius Matei, de la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara. De-a lungul anilor, colecţionarul a achiziţionat sute de piese cu o valoare inestimabilă. Tania Tunas, de la TVR Timişoara, ne împărtăşeste bucuria de a le vedea, de a le atinge şi de a le păstra vii.

„Spaţii utopice” este noua expoziţie semnată de Florin Constantinescu, artist vizual şi regizor de montaj la TVR Craiova. Alina Şerban, de la TVR Craiova, a fost la vernisajul de la „Galeria Artă 1” din Craiova, iar acum conduce privitorii într-o zonă a abstractului, dominată de emoţii.

Mihaela Ilea, de la TVR Cluj, continuă pledoaria pentru artă, de această dată cu un tablou de Nicolae Grigorescu, „Peisaj la Posada”, aflat în colecţia Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

***

Emisiunea poate fi urmărită la ora difuzării online pe TVR+.

11:00 Toţi împreună

* Emisiune în limba maghiară*Studioul teritorialTg.Mureş

Reportaje din actualitatea socială şi culturală regionala-Reportaj despre conferința „Transhumanity” organizată la Târgu Mureș/Cum să construim o Ecocasă?, Sfaturi practice pentru cei care vor să trăiască în armonie cu natura

Producător Anna Kos

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Timişoara

Producător Peter Keresztes

12:50 Teleshopping

 
Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

 

#tvr3