loader
Foto

Galerie foto

Cum poţi să te adaptezi în condiţiile impuse de pandemie

V-am invitat să vedeți cum reușesc românii să lupte cu efectele restricțiilor date de pandemia de coronavirus. Duminică, 4 octombrie, la “A doua emigrare”, de la ora 13:00, pe TVR 3.

 

A doua emigrare

Atunci când revin în țară după ani de emigrare, aceștia trebuie să se readapteze la realitatea autohtonă, după ce s-au obișnuit cu regulile unei alte societăți. Ce greutăţi au de trecut şi cu ce costuri reușesc să implementeze aici idei de afaceri din străinătate, vă invităm să descoperiți în fiecare duminică la “A doua emigrare”.

Pentru Radu Rughiniş, pandemia de coronavirus a însemnat să vadă cum într-o noapte tot ceea ce a construit în 10 ani s-a prăbușit. Perioada de blocaj a stării de urgență l-a afectat profund. A trebuit să se reinventeze și să găsească soluții pentru ca business-ul său cu trufe să nu dea faliment. A văzut potențialul unei asemenea afaceri în străinătate, unde a emigrat la începutul anilor ’90 . În Germania și Italia a înțeles de ce este important să avem o industrie recunoscută în domeniu, iar de peste un deceniu, de când s-a întors în țară, încearcă să implementeze tot ceea ce a învățat peste hotare. Trufele sunt printre cele mai scumpe alimente, unele exemplare ajungând să coste chiar și câteva mii de euro. În România se găsesc trufe de foarte bună calitate, dar pentru a ajunge la ele trebuie să străbați pădurile.

(w882)

 

Jucăuș și vesel, Jacko a adus multă bucurie familiei Rughiniș în timpul perioadei de izolare cauzate de pandemia de coronavirus. Este un câine special nu doar pentru că este afectuos, ci și pentru că are un talent deosebit: poate găsi trufe (așa numitele diamante negre ale pământului) ascunse chiar și la 1m adâncime. Își însoțește deseori stăpânul în plimbările sale prin pădurile de foioase din România și îl ajută să aducă acasă prețioasele trofee culinare. Radu Rughiniş a găsit mereu soluții oricâte obstacole a avut de trecut, de la efectele pandemiei asupra industriei ospitalității la lipsa legislației în domeniul trufelor. Este mereu cu un pas înainte, iar, de curând, a deschis un bar de paste în care trufele sunt vedete.

(w882)

 

Și Claudia Chiru lucrează într-un domeniu structural afectat de izolările impuse de pandemia de coronavirus. Experiența din străinătate, din Spania, Dubai și Marea Britanie, a determinat-o să implementeze schimbări în România. Este profesor pentru clasele primare la o școală din București și a identificat de ani buni, chiar din interior, tarele învățământului românesc. Nu s-a mulțumit, ca mulți alții, doar să critice sistemul, ci a plecat la Oxford pentru a vedea care sunt cele mai noi metode de predare.

(w882)

În urmă cu câțiva ani a deschis și un afterschool în care implementează metode care funcționează în alte țări, cu rezultate vizibile în educația celor mici. Încearcă să suplinească ceea ce crede că lipsește învățământului de stat. Pandemia a afectat-o și pe Claudia Chiru care a trebuit, cel puțin pentru o perioadă, să închidă clădirea afterschoolului. S-a adaptat însă repede și a continuat activitatea în lumea virtuală. Susține că este important să fii creativ și să le insufli copiilor dorința de a descoperi ei înșiși lumea.

Jurnalist: Iulia Popescu

Realizator: Monica Nicolescu

 

 

 

 

20:00 Din arhiva TVR

*Best of

Producator Irninis Miricioiu

21:00 Cântec şi poveste

*Best of *Studioul teritorial Iasi

Producător Horia Gumeni

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3