loader
Foto

De la "hazii" din Chintelnic la "Ionii" din Tălmăcel şi mai departe

Mihaela Creţu şi Andrei Biro de la TVR Cluj continuă periplul lor prin Transilvania, în cadrul caravanei "Ştirile tale sunt la TVR". Miercuri, 8 ianuarie, ei au ajuns la ucrainienii din Ruscova, Maramureş.

 

Au alungat de Bobotează spiritele rele alături de "hazii" din Chintelnic, BN. Ba mai mult pentru a înţelege cât mai bine tradiţia veche de 700 de ani a "hazilor" din Chintelnic, Andrei Biro şi Mihaela Creţu au confecţionat măşti şi s-au deghizat. Dovada, aici:

Apoi, au ajuns in Talmacel, SB, satul în care nu există casa fără un "Ion" sau o "Ioana", tocmai când localnicii sărbătoreau... Sfântul Ion. Aţi zice că oamenii dau dovadă de lipsă de inspiraţie în alegerea numelor, însă după ce Mihaela şi Andrei ne-au arătat ce tradiţie bogată păstrează sătenii din Talmăcel, ne dăm seama ce loc deosebit se află la poalele Făgăraşului.

Urmează satul Ruscova din Maramureş, unde reporterii TVR Cluj, Mihaela Creţu şi Andrei Biro, află cum sărbătoresc ucrainienii din România Crăciunul de rit vechi. Nu rataţi caravana "Ştirile tale sunt la TVR", în fiecare zi de la ora 20 în cadrul Telejurnalului de pe TVR1.

17:00 Memoria locului

*Studioul teritorial Craiova

* Curtea de Argeș, vechea capitală a Țării Românești
Vă invităm să călătorim în vechea cetate de scaun a Țării Românești, unde primii voievozi , Basarabii, și-au clădit curțile domnești și au transformat locul într-un important centru religios la sud de Carpați. Cele mai vechi biserici din Muntenia le găsim aici. Domnitori ai Țării Românești și familiile regale ale României îşi au mormintele tot aici. Biserica Domnească, Mănăstirea Curtea de Argeș sau Palatul Episcopal reprezintă repere ale istoriei neamului românesc.

Producător Simona Carauleanu

17:30 În prelungiri

*Studioul teritorial Timişoara

*Emisiunea prezintă actualitatea sportivă , problemele sportului din zonă, sportul de ieri şi de azi prin prezenţa în studio a unor personalităţi sportive în activitate sau unor foste glorii ale sportului, materiale filmate şi invitaţi despre ramuri sportive mai puţin cunoscute şi practicate.

Producător Florin Mihoc

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3