loader
Foto

De Moş Nicolae, despre Moş Gerilă în loc de Moş Crăciun

Joi, 6 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 3 - într-o ediţie a emisiunii CULT@rt în care Marius Constantinescu îi are ca invitaţi pe Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, pe violonista Diana Jipa şi pe pianistul Ştefan Doniga.

 

Pentru că este Ziua Sfântului Nicolae – când cei mici primesc daruri de la primul Moş al sărbătorilor de iarnă, echipa emisiunii CULT@rt  vă propune să ne amintim de această perioadă a anului pe vremea când Moş Gerilă, de-a lungul a zeci de ani, l-a înlocuit pe Moş Crăciun.  Este o pagină a istoriei ultimilor 100 de ani pentru România – ani care au înseamnat şi trecerea sărbătorilor româneşti la un laicism impus. Acest subiect provocator va fi explorat joi, de Marius Constantinescu, împreună cu invitata sa, Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

(oar_w460)

Cea de-a doua invitată a ediţiei este violonista Diana Jipa cea care, alături de pianistul Ştefan Doniga, au realizat un important proiect de restituire a unor lucrări semnate de una dintre cele mai importante personalităţi ale muzicii universale, Dinu Lipatti. Este vorba despre proiectul intitulat “Dinu Lipatti-compozitorul, înregistrări în premieră” – desfăşurat cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.

(oar_w460)

Tot joi, Tiberius Muşuroi, de la TVR Craiova îl prezintă pe profesorul Apostolos Patelakis – care se consideră “oltean grec”, iar Antonio Miclea de la TVR Cluj ne aduce informaţii de la evenimentul  de lansare a volumelor dedicate Centenarului Marii Unirii şi semnate de cunoscuţii istorici Liviu Maior şi Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

Violeta Teban a fost prezentă la Festivalul Internaţional Constantin Silvestri organizat la Târgu Mureş în memoria acestei personalităţi de talie internaţională şi ne aduce amănunte din culisele unui eveniment care, de aproape treizeci de ani, cinsteşte memoria dirijorul, compozitorului şi pianistul român.

Vasile Hotea Fernezan, de la TVR Cluj ne propune să aflăm mai multe informaţii despre cum sună opera rock interpretată cu instrumente clasice şi medievale. Acorduri de violoncel, oboi, harpă, vioară, timpan cu sunete specifice muzicii metal şi voci - toate se combină în repertoriul ansamblului Haggard – iar detalii aflăm de la Asis Nasseri, conducătorul de origine afgano-germană a acestui ansamblu internaţional care include şi muzicieni români.

La finalul ediţiei, Roxana Iordache le prezintă pe Maia şi Beatrice – două copile care, din cei zece ani de viaţă, cinci i-au petrecut în paşi de dans. Cele două au devenit cele mai bune prietene încă dinainte să meargă la grădiniţă, iar acum sunt colege de clasă a Şcoala Marin Preda din Bucureşti, dar şi la una dintre cele mai apreciate şcoli de dans sportiv.

 

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3