loader
Foto

Galerie foto

Despre Gaudeamus, RadiRo, Maria Tănase şi Leonardo da Vinci

Acestea sunt doar câteva dintre subiectele pregătite de Radu Nechit şi echipa emisiunii Arte, carte şi capricii - pentru ediţia de joi, 15 noiembrie, difuzată la TVR 3 de la ora 21.00

 

În ediţia din 15 noiembrie, emisiunea Arte, carte şi capricii vă invită să citiţi - la cea de-a 25-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură. Aşa că invitat în studioul emisiunii Arte, carte şi capricii este cel care a creat şi coordonat acest eveniment: Vladimir Epstein, director onorific al târgului Gaudeamus.

De Ziua Radioului, Radio România a lansat primul sitcom radiofonic autentic românesc: "UNDEva în '28", o comedie despre naşterea teatrului radiofonic. Nicolae Cozma a aflat mai multe despre cum a fost realizat acest sitcom.

Ce se mai poate spune nou despre Renaștere? Cum ne mai putem raporta astăzi la geniile acestei perioade de maximă înflorire artistică, în condiţiile în care doar despre Leonardo da Vinci s-au scris atâtea tratate, analize, biografii ba chiar şi pagini de ficţiune pline de conspiraţii şi mistere? Aceasta a fost provocarea istoricului Costantino d’Orazio, de a-l descifra pe acest genial artist enigmatic - dar şi inventator, arhitect, savant - pe parcursul unei cărţi fascinante, la sfârşitul căreia simţim că ne-a fost destăinuit cel mai preţios secret: "Secretul lui Leonardo". Îl aflaţi şi dumneavoastră din reportajul realizat de Bogdana Pascal.

Designerul Liza Panait i-a închinat Mariei Tănase cea mai recentă colecţie a sa, a treia din proiectul Rădăcini. Maria Tănase, numită de Nicolae Iorga în 1938 Pasărea maiastră a muzicii româneşti, a fost omagiată şi în peste 60 de costume cu elemente tradiţionale, reinterpretate de cunoscuta creatoare de modă. Liana Stanciu a intrat în culisele acestui eveniment şi vă aduce toate detaliile.

Câteva dintre cele mai prestigioase orchestre din lume se vor afla la Bucureşti, gata să încânte publicul la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, organizat de Radiodifuziunea Română în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Alături de muzicienii consacraţi, vor urca pe scenă tineri solişti aflaţi în plină afirmare în lumea muzicală internaţională. Totul se întâmplă între 18 şi 25 noiembrie.

 

 

20:00 La sfatul popular

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

Transmisiune direct

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3