loader
Foto

Documentarul „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”, în premieră la TVR 1

La împlinirea a 30 de ani de la revolta de la Braşov, pe 15 noiembrie 2017, TVR 1 difuzează documentarul „Braşov 1987. Doi ani prea devreme”. „Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întâmplat atunci, şi care să rămână ca o dovadă” (Liviu Tofan, regizor). Documentarul este la TVR 1 miercuri, de la ora 18.30, iar la TVR 3 şi TVR Moldova de la 23.30.

 

Pe 15 noiembrie 2017 se împlinesc 30 de ani de la revolta muncitorilor din Braşov. De acel moment ne despart atât distanţa unei generaţii, cât şi contrastul extrem al contextului socio-politic. În istoria românilor sub comunism, revolta de la Braşov are o semnificaţie specială. În acea duminică de la mijlocul lui noiembrie 1987, pentru prima oară, mii de oameni s-au alăturat, într-un mare oraş al ţării, unei demonstraţii de protest împotriva regimului comunist.

Dacă la început au scandat „Vrem banii noştri”, „Vrem pâine”, „Hoţii” sau „Căldură pentru copii”, demonstranţii au făcut la un moment dat saltul către ceva nemaiauzit până atunci: „Jos comunismul”, „Jos Ceauşescu”. Furia oamenilor s-a revărsat asupra sediilor de partid (Comitetul Judeţean şi Comitetul Municipal/ Primăria), pe care le-au devastat. Portretele lui Ceauşescu au fost aruncate în stradă şi distruse, şefimea de partid s-a ascuns. Dar, pe cât de important a fost momentul 15 noiembrie 1987, pe atât de puţin cunoscut este el astăzi.

„Manifestaţia din 15 noiembrie 1987 a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României. Evenimentul este aproape necunoscut. Au trecut de atunci 30 de ani. Populaţia României s-a primenit cu o generaţie ce nu cunoaşte mai nimic despre întâmplările şi pătimirile care au marcat profund această societate şi i-au denaturat destinul. Nevoia recuperării memoriei este acută. De aceea am făcut Braşov 1987. Doi ani prea devreme. Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întâmplat atunci, şi care să rămână ca o dovadă”, declară regizorul Liviu Tofan.

Documentarul a fost proiectat în avanpremieră, în luna august, în cadrul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov 2017, iar pe 2 noiembrie a avut loc o proiecţie specială a filmului la Muzeul Ţăranului Român.

(w500)

Scenariu şi regie:  Liviu Tofan

Imagine: Andrei Ţoneş, Dinu Mărgărint

Montaj: Robert Kallós

Desene:  Mihai Grăjdeanu

Fotografii:  Paul Pavel

Muzica: Alexandru Andrieş - La Telejurnal, 1980

Producători executivi: Ionuţ Cărpătorea, Mihai Dragomir

Asistent producţie: Daniel Secărescu

Consultant: Claudia Nedelcu Duca

Documentare: Ilinca Micu

Sunet: George Sandu, Cătălin Putineanu, Radu Paraschivescu, Sergiu Istrate, Valentin Bartolomeu

Asistenţi imagine: Alexandru Bengescu, Gheorghe Dincă, Dănuţ Clopot

Postprocesare sunet: Victor Epure

Montaj adiţional: Vlad Nedelcu, Ionuţ Cărpătorea

Responsabil financiar: Maria Sburlea

Şef de producție: Cătălin Rebengiuc

Producători: Demeter András Istvan, Nicolae Pepene

Au participat: Gheorghe Banciu, Vasile Bădin, Aureliu, Bejenariu, Cătălin Bia, Marius Boeriu, Corina Chiriac, Gheorghe Cotumbeanu, Daniel Croitoru, Ioan Dan, Traian Dârlău, Stana Dobre, Radu Duduc, Petru Enache, Iosif Farcaș, Aurică Geneti, Gheorghe Gyerko, Cornel Haidu, Dănuț Iacob, Alexandru Ionaș, Gheorghe Iosif, Augustin Jeler, Constantin Lungu, Ion Lupu, Marius Neculăescu, Daniel Neghină, Gheorghe Nițescu, Gheorghe Pașca, Sofia Postelnicu, Florin Postolachi, Bogdan Preoteasa, Marian Ricu, Lucian Silaghi, Ion Șerb, Constantin Vasile-Acrivopol

Voice over: Demeter András, Liviu Tofan

O coproducţie Casa de Producţie TVR şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

16:55 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3