loader
Foto

"Drumuri aproape" la Arad

Între Arad și Timișoara sunt vreo 30 de kilometri pe autostradă. Le mai desparte și Mureșul, dar și o rivalitate istorică între cele două echipe de fotbal.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

Dincolo de glume și banalități, evident că există și numeroase elemente comune ale celor două orașe: arhitectura fabuloasă, un trecut asemănător din multe puncte de vedere, și un potențial turistic insuficient cunoscut și exploatat. Apropos, câți dintre voi ați călătorit la Arad în calitate de turiști? Eu, una, recunosc: niciodată! Dar îmi voi lua deîndată revanșa.

Acum, că avem autostrada Timișoara-Arad, drumul e floare la ureche, clipești de câteva ori și ai și ajuns.

Așa am făcut și eu și am salvat timp prețios, numai bun pentru a fi valorificat în plimbarea prin Arad, de care am parte, plimbare cu ghid, ca la carte, așa cum face un turist european într-un oraș european. Iar în Aradul prin excelență European, azi și odinioară, s-a dezvoltat, precum în alte părți de continent, conceptul de Free Tours, adică vizite de oraș cu ghizi locali, voluntari.

Gazdele mele arădene mi-au pregătit cu de-amănuntul un tur de oraș prin zonă veche a Aradului, deși punctul de plecare este un obiectiv foarte tânăr, anume Catedrala nouă.

Fiecare străduță și fiecare clădire au câte o poveste, unele au mai multe, așa încât e rost de răbdare și atenție sporită pentru a nu rata niciun amănunt. Părăsim bulevardul principal al Aradului pentru a ajunge pe strada liceelor cu parfum de-altădată, dar tot acolo descoperim și un fost templu masonic. Nu înainte, bineînțeles, de a afla povestea Palatului Cultural.

Altă zonă, alte povești, de data asta despre evrei, sârbi si maghiari, în cele din urmă, atunci când ajungem în Parcul Reconcilierii, străjuit de statuia celor 13 generali.

La întoarcerea pe bulevard ne întâmpină clădirea teatrului, alături de vechea biserică catolică, purtând pe frontispiciu, într-o copie fidelă, Pieta.

Câțiva pași mai încolo, către finalul plimbării noastre, descoperim Palatul Primăriei, dar și Palatul Neumann, ce a aparținut uneia dintre puținele familii evreiești înnobilate de habsburgi. Numele acesteia este legat de numeroase investiții din industria arădeană de odinioară, dar și de echipa UTA, marea iubire a ultimilor baroni Neumann…și a arădenilor de pretutindeni.

Emisiunea "Drumuri Aproape" se difuzează pe TVR3  duminică 6.04.2014 la ora 18.00 iar TVR Timişoara duminică 6.04.2014 ora 20.30, cu reluare luni 7.04.2014 ora 11.30.


2:00 Din arhiva TVR (R)

*Best of

Producator Irninis Miricioiu

(Reluare)

3:00 Cântec şi poveste (R)

*Best of *Studioul teritorial Iasi

Producător Horia Gumeni

(Reluare)
 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3