loader
Foto

Duminică, la Remix, Petre Iordache şi Emilian Tantana

La TVR 3, duminică, 5 februarie de la ora 22:00,  un muzician și profesor pop-rock – Petre Iordache - și un organizator jazz – Emilian Tantana.

 

Remix

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

PETRE IORDACHE (Berlin, Germania)

Suflător de renume în poprock-ul românesc, muzicianul a cântat cu multă lume bună, atât pe scene cât și în studiourile de înregistrări - că a fost SFINX-ul șaizecist ori șaptezecist, CĂRĂBUȘ, MODERN GRUP, trupele organizate în jurul unor Gerhard Romer, Paul Ghențer ori Dan Stoian.

(w882) Dan Stoian

În imaginile din arhiva TVR, Iordache apare de asemenea alături de mari muzicieni precum Dan Andrei Aldea ori Liviu Tudan. Rămas în Germania, multiinstrumentistul român este cooptat în BLUE CELLAR COMBO (1977) și cântă în diverse gale, inclusiv la Televiziunea germană, înregistrând la un moment dat și un disc.

(w882) Sfinx60

Mai apoi, începe să vândă compoziții diverselor edituri muzicale. În 1986, grupul fuzionează cu orchestra lui Cristi Becker, BLUE SOUND.

(w882) BlueSound

Face un nou pas în industria muzicală, organizând o școală de muzică; în studioul de acasă a dezvoltat numeroase proiecte, inclusiv pentru România.

(w882) Iordache

Petre Iordache a trăit Revoluţia Română în felul său, la Poarta Brandenburg, implicându-se în strângerea de ajutoare pentru copiii din ţară. Iar una dintre melodiile sale recente (înregistrată cu Cristi Gram, chitaristul de la PHOENIX) -„Plumb” – a fost preluată, după difuzarea în emisiune, pe „Discul emigranților. Muzici din diaspora”, CD lansat oficial în 2014, în România.

EMILIAN TANTANA (Bad Ischl, Austria)

Fără să cânte la vreun instrument, Emilian Tantana a crescut din arborele genealogic al jazz-ului românesc și internațional! La festivalurile de la Sibiu, l-a ajutat permanent pe celebrul organizator Nicolae Nae Ionescu.

(w882) Emilia Tan

În anii 80, a fost implicat direct în organizarea festivalului de la Costinești, ca și în impresarierea unor muzicieni români în străinătate.

(w882) cu Conover

În 1989, sibianul a prins unul dintre ultimele trenuri spre lumea liberă, care s-a dovedit și cel mai norocos, după o poveste plină de cântec… la figurat! S-a stabilit în vestul Austriei, și-a continuat meseria de proiectant, dar în paralel, de la Bad Ischl (clubul „Jazz Freunde”) sau chiar Viena (la posturile de radio, dar și în sălile de concert), a devenit o interfață a jazz-ului (în particular, cel românesc) cu melomanii austrieci.

(w882) CU FL

După 1990, a adus artiști de talie mondială la Sibiu (precum Charles Lloyd sau Jan Garbarek), dar cel mai important fapt este efortul constant de a organiza concerte pentru muzicienii români în Austria, lista este lungă!

(w882) Jazzb

Prin urmare, ediția etalează imagini din arhiva de aur a jazz-ului românesc, inclusiv de la cel mai important desant al muzicienilor români în străinătate (12 grupuri în șapte zile) - „Step Across the Border” (ICR Viena, 2004). Tantana revine anual în România şi... scrie în felul său istoria diasporei muzicale!

(w882) JazzCluj

Realizator Doru Ionescu

***

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

2:00 La sfatul popular (R)

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

(Reluare)

3:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3