loader
Foto

Duminică la Remix, povești de viaţă...cu cântec, de ieri și de azi

De la ora 22:00, am  ascultat noi poveşti cu cântec, de data aceasta despre muzicieni din New York şi Berlin. Pe 11 decembrie, la TVR 3 şi online pe TVR +.

 

Remix

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

LUCIAN BAN (New York)

Pianist nouăzecist de jazz, de loc din Cluj, Lucian a avut un debut fulminant în ultimii ani ’90, alături de grupul Jazz Unit.

Din 1999, s-a îndreptat (în virtutea unei burse de studii) spre New York, una dintre capitalele jazzului mondial, unde avea să se și stabilească. În urma întâlnirii cu Alex Harding, a lansat un prim disc, în 2001.

(w882) US concert

Au urmat colaborări cu alți muzicieni importanți, între care Barry Altschul, Sam Newsome, Art Baron, Jorge Sylvester, Josh Roseman, Bruce Williams şi încă destui alţii.

(w882) Sam Newsom

Mai întâi a fost duo-ul sax-pian, apoi trio, cvintet, Tuba Project - cu care a ajuns şi în România (vizibil la TVR într-un concert inedit la „Stufstock“).

(w882) Vama p

Primul desant muzical în ţară a fost cu „The Romanian American Jazz Suite“, o lucrare şi un grup cu doi lideri – Sam Newsome şi Lucian Ban – care a născut mai târziu şi un disc.

De menționat și proiectele cu românii, cum a fost cazul solistei Sanda Weigl, iar în teatru cu scenarista Saviana Stănescu ori cu scenografa Oana Botez.

În ultimii 12 ani a revenit din ce în ce mai des în România, însoțit de instrumentiști de renume, cu cele mai importante grupuri și proiecte (Global Unity, Elevation, Tuba Project) la marile festivaluri („George Enescu“ / „Gărâna Jazz“ / „Timișoara Jazz“ ș.a.).

(w882) enesco

Din bogata panoplie discografică, cel mai aclamat titlu rămâne „Enescu ReImagined“ (2010, coproductie ICR), iar în ultimii ani sunt de menționat „Transylvanian Concert“ cu violistul Mat Maneri (la prestigioasa ECM), „Fantasm“ cu Mat Maneri și Albrecht Maurer – vioară, iar cu Elevation „Mystery“ și recentul „Songs from Afar“. Tot în ultimii ani, Lucian a fost curator la „Bucharest Jazz Festival“.

(w882) LB

Și un citat drag, din Thelonious Monk: „New York is jazz!“

LIANE BIRNBERG (Berlin)

(w235) 73Studentă la Conservatorul bucureștean, Liane a fost solista și claviaturista celui dintâi grup pop-rock feminin din România, Venus, unul dintre primele cu contract din Europa.

A continuat în anii ’70 cu propriul proiect, zis Venus L, în paralel activând ca actriță și compozitoare de muzică de film (în primul rând pentru producțiile TVR).

(w235) PreoteasaRămasă după cutremurul din 1977 în Germania, în anii ’80 – la Atlanta, SUA - a avut revelația dezvoltării ca artist plastic.

După studii de specialitate, a creat, a ilustrat cărți (inclusiv pe cea a unui premiant Nobel, dar și versurile lui John Berger) şi a compus muzică.

(w500) Menora

Din 1985, lucrările sale au fost prezente în numeroase expoziții personale și de grup în SUA, Germania, Spania, Portugalia, Italia și România (2012, Because Wings Are Made To Fly, la MNAC), după prima ei vizită acasă.

(w882) NY

Anul acesta în luna mai, ICR New York i-a organizat vernisajul expoziției Întunericul vine între pași (desen, fotografie, text), un eveniment la confluența artelor care a inclus și două scurt-metraje: Bucharest, Then (2012, tratând distrugerea zonei Căuzași, unde a copilărit) și Liane Birnberg´s Studio and the Story of Her Father Baruch David Birnberg (2007, despre atelierul artistei și povestea tatălui ei, care a suferit detenția într-un lagăr de concentrare).

(w235) Afis(w235) Lucrare

***

Realizator Doru Ionescu

Foto: Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Telescoala in limba maghiara

(redifuzare)*Studioul teritorial Cluj

*Producător Feketelaki Tibor

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3