loader
Foto

"Ediția de Vest": Ziua mondială a sănătăţii este sărbătorită în fiecare an în 7 Aprilie

Sistemul de sănătate din România este într-o continuă tranziție de peste 20 de ani. Spitalele sunt inchise şi apoi redeschise iar medicii pleacă să profeseze în străinătate pentru că salariile din România sunt mici iar condiţiile de muncă lasă de dorit.

 

Cosmin Jitariuc
Ediția de Vest

În 2011 multe din spitalele din România au fost închise. Măsura era menită să eficientizeze sistemul de sănătate din România. Lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult, o parte din spitalele închise atunci au fost redeschise sub diferite forme.

Este cazul spitalului orăşenesc din Bozovici susţinut de comunitatea locală din Valea Almăjului. Acolo lucrează acum medici pensionari dar oamenii care locuiesc în regiune sunt mulţumiţi că unitatea sanitară a fost reînfiinţată măcar sub această formă.


Calitatea actului medical depinde de medici, de personalul sanitar şi de condiţiile din spitale. În România sănătatea a fost lăsată pe un plan secundar. Banii nu sunt suficienţi, iar dotările spitalelor lasă mult de dorit.

Condiţiile în spitalele din România sunt departe de a putea fi numite civilizate, iar personalul medical este tot mai puţin. Mulţi medici aleg să plece să lucreze în străinătate, unde salariile sunt chiar şi de 10 ori mai mari decât cele din ţară.

Cei mai mulți sunt medicii tineri, care de cele mai multe ori nu se întorc acasă.


Imaginea: Adrian Covaci, Montajul: Constantin Buță. Reporter: Diana Bogea. Producător: Dan Rațiu. Reportaj realizat de TVR Timișoara în cadrul proiectului Citizenship.circom.eu finanțat de Parlamentul European.

Cum va arăta sistemul medical din România în următorii ani, cine vor fi medicii care ne vor opera şi ce se poate face pentru ca tinerii să aleagă să lucreze în sănătate în România?

Sunt întrebări la care încercăm să găsim răspuns împreună cu dr. Dumitru Secăşan (directorul Spitalului Judeţean Reşiţa), dr. Iulius Jugănaru (directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara) și Daniel Botgros (jurnalist Ziua de vest, Reşiţa).

Emisiunea se difuzează concomitent pe TVR Timișoara și TVR3 luni, de la ora 17.00.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3