loader
Foto

Emil Rebreanu: erou de război, erou de roman, la "Locuri, oameni şi comori"

Sâmbătă, 12 octombrie, de la 12.30, la TVR 3, Emilia Nicolaescu vă propune să aflaţi, pornind de la o cravaşă expusă la Muzeul Naţional de Istorie, povestea reală a eroului din romanul "Pădurea spânzuraţilor" scris de Liviu Rebreanu.

 

Liviu Rebreanu a fost un scriitor de geniu. Am putea spune că odată cu Rebreanu s-a născut romanul românesc. "Ion", "Răscoala", "Ciuleandra" sunt cele mai cunoscute, dar în ediţia din această săptămână a emisiunii “Locuri, oameni şi comori”, Emilia Nicolaescu vă desluşeşte în ce condiţii a fost scris romanul "Pădurea spânzuraţilor" şi ce dramă reală se ascunde în spatele rândurilor.

(oar_w460)

Puţini ştiu că romanul descrie chiar drama trăita de fratele scriitorului, Emil - care nu a fost numai un erou de roman, ci a fost un erou adevărat. El a fost spânzurat de către trupele austro ungare în timpul Primului Război Mondial, pentru că nu a vrut să-şi omoare fraţii români, împotriva cărora fusese obligat să lupte.

Cravaşa lui Emil Rebreanu se află la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. Acest obiect ar putea să treacă neobservat - ba mai mult decât atât, mulţi vizitatori ar putea să se întrebe de ce este expus într un muzeu de istorie. La “Locuri, oameni şi comori” aflaţi că acest exponat are o poveste emoţionantă, fiind martorul unor aventuri scrise cu recunoştinţă, curaj, devotament, sacrificiu, dragoste, patriotism şi multe alte sentimente pe care le veţi trăi ş dumneavoastră, urmărindu-i istoria.

Pentru că exact de la cravaşa lui Emil Rebreanu începe povestea care se încheie cu romanul “Pădurea spânzuraţilor”scris de fratele său, Liviu Rebreanu - poveste reală pe care Emilia Nicolaescu vă invită să o aflaţi sâmbătă, 12 octombrie, la TVR 3.

(oar_w460)

În 2017, emisiunea a fost singura producţie românească inclusă în catalogul URTI (Uniunea Internaţională a Televiziunilor Publice) cu un număr de 23 de episoade.

Seria "Locuri, oameni si comori" este o producţie a Casei de Producţie a TVR.

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3