loader
Foto

Galerie foto

Emisiunea „Popasuri folclorice” a început din 29 octombrie un nou sezon la TVR 3

Sâmbătă, 29 octombrie, de la ora 19.00, emisiunea „Popasuri folclorice” a revenit cu ediţii noi, alăturându-se astfel emisiunilor culturale de top ale TVR, regăsite în noua grilă de la TVR 3.

 

Miruna Ionescu
Popasuri folclorice

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Noutăţile acestui sezon apar chiar de la prima ediție. Mirunei Ionescu, gazda ultimelor sezoane ale emisiunii Popasuri Folclorice, i se alătură tânăra interpretă de cântec prahovean Adriana Deaconu şi astfel „Miruna şi Adriana colindă prin toată ţara ”.

(w882) Adrinana D

Telespectatorii vor descoperi prin ochii lor, frumuseţile nebănuite ale acestei țări, povești despre oameni şi locuri, vor fi martorii întâmplărilor emoționante, dar și pline de farmec şi haz, pe care le cele două  tinere le vor trăi. Cu toții ne vom bucura de bogația cântecului popular românesc. Şi cum echipa Popasuri Folcorice nu stă prea mult pe gânduri, iat-o deja la drum, primul popas - „Pe mealeaguri prahovene”. În Prahova, o toamnă frumoasă scaldă natura în tonuri calde de arămiu, galben-auriu şi verde, lăsând soarele să se joace de-a v-aţi ascunselea printre fruzele pomilor, ce pornesc încet-încet în călătoria lor spre pământ.

Spectaculozitatea acestui peisaj de basm este completată de cântecul prahovean, ce se aude prin glasul Vioricai Podgoreanu, o interpretă care de-a lungul timpului și-a păstrat căldura glasului, autenticitatea cântecului și portului, dar și discreția şi eleganța de care niciun artist nu ar trebui să uite. „Pe deal pe la Chițorani ”, „Pe sub lună, pe sub stele”, „Te-aștept neică de o lună” sunt câteva din melodiile ce au adus-o pe Viorica Podgoreanu aprope de sufletele iubitorilor de folclor.

Din Prahova Miruna şi Adriana pornesc spre județul Alba. Vroiau neaparat să se convingă că și dincolo de Carpați toamna este la fel de frumoasă ca pe meleagurile lor natale. Tulnicaresele din Avram Iancu, prin sunetul grav și plin de rezonanțe istorice ale tulnicelor, au fost cele care au dat vestea, că oaspeți din Țara de Jos, cu solie mare, vin să vadă frumusețile din inima ţării. Și-atunci straie de sărbătoare au îmbracat, au chemat la joc falnici flăcăi și mândre alese, şi-au lăsat cântecul să cuprindă toate sufletele prezente. Ioan Bocșa a fost cel care a deschis prin glasul lui viguros porțile Carpaţilor, lăsând echipa emisiunii Popasuri Foclorice să surprindă o toamnă purtată în cântec şi joc ardelenesc.

(w882) miruna ion

Invitaţi de seamă ai Ardealului ne vor încânta cu cântecele şi jocurile lor tradiţionale: Veta Biriş, Ionuţ Fulea, Ioana Breda Morar, Marinela Baba, Flaviu Cristea, grupul bărbătesc „Sâncelenii” şi ansamblurile folclorice: „Dor de pe Târnavă” - Cetatea de Baltă, „Stejarul” - Săsciori.

„Sezonul acesta vom cauta să dăm timpului şi mai multă valoare. Grăbiți, mereu pe fugă, uităm că viața trece pe langă noi, purtând cu ea atâtea frumuseți. Stăteam de vorbă cu echipa mea și ne gândeam cât de norocoși suntem, că din când în când avem șansa să ne întoarcem la adevăratele valori. Să privim natura în toată splendoarea ei, să ascultăm poveștile și învățăturile oamenilor de la țară, să ascultăm cântecul spus din suflet, și nu din buze, să descoperim viața de dincolo de cântec a artiștilor noștri și să vedem astfel lumea cu alți ochi. Asta vrem să oferim în acest sezon telespectatorilor emisiunii Popasuri Foclorice...o călătorie de suflet spre o lume a valorilor nesecate de trecerea timpului.

Producător Maria Tănase Marin

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil prin aplicaţia TVR+.

Descărcați aplicaţiile pentru IOS și Android!


4:00 Toţi împreună (R)

* Studioul teritorial Timişoara/Craiova

*Magazin interetnic în limbile minorităţilor *Alte minorităţi

Producător Miodrag Obradov

(Reluare)

5:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător, prezentator Miruna Moraru

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3