Interviurile Festivalului „George Enescu"
Interviurile Festivalului „George Enescu
În prezent, ca producător tv, este implicată în realizarea și coordonarea unora dintre dintre cele mai importante evenimente muzicale ale Bucureștiului - Festivalul Internațional “George Enescu”, Concursul Internațional “George Enescu”, Festivalul Internațional de muzică de camera SoNoRo”, Concertul Regal Caritabil organizat în fiecare an de Casa Regală a României, evenimente de anvergură organizate de Ministerul Culturii.
Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu ne propun o serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi la Festivalul Internaţional „George Enescu". La TVR 3, duminica de la ora 22.00.

„Interviurile Festivalului Internațional George Enescu au fost și vor rămâne un real privilegiu. Șansa de a prezenta într-o emisiune de televiziune un artist de renume internaţional, în altfel de ipostaze decât cele obişnuite, de pe scenele de concert, este un moment aparte.

Cu toţii îi cunoaştem pe acești mari artiști; îi admirăm, îi luăm drept exemplu şi încercăm să atingem măcar o parte din performanţa lor, fie că suntem jurnaliști, muzicieni, scriitori, profesori, actori sau din cu totul alte domenii. Iar pe toți acești titani ai scenelor internaţionale i-am văzut de nenumărate ori în interviuri în care îşi povesteau viaţa de muzician şi ascensiunea profesională, însă niciodată nu au fost provocaţi să vorbească despre viaţa personală, despre cine sunt cu adevărat atunci când muzica se opreşte.

De multe ori uităm că sunt simpli oameni, ca şi noi, că au pasiuni multiple, că au temeri şi dorinţe poate neîmplinite. Că în spatele muzicii şi a artistului celebru se ascunde omul, cel care poate la un moment dat a trăit drame de neimaginat sau a avut parte de experienţe fabuloase, că hobby-urile pe care le practică sunt inedite sau că îşi dedică viaţa şi altor pasiuni...altele decât muzica. Iar aceste interviuri îi provoacă să fie aşa cum sunt în viaţa de zi cu zi, dezgoliți de apanajul muzicii - cu nostalgii, zâmbete, regrete, exaltare, gânduri proprii, fragmente de bucurie sau tristeţe – la baza acestor întâlniri televizate stând ideea de autentic pur.”  (Valentina Băințan)

„Am crescut într-un liceu de muzică de la 6 ani, pregatindu-mă să fiu pianistă, iar Festivalul Enescu m-a însoțit încă din perioada formării mele. Mergeam la concerte și ascultam cu emoție de nedescris artiști pe care, la vremea aceea, îi ascultam pe CD-uri în buclă. Erau idolii mei. Când am realizat că pot să îmi întâlnesc idolii față în față, că pot să le adresez întrebări și că și lor le face plăcere să îmi povestească despre universul lor, am fost cel mai fericit om! Și redevin acel om extrem de fericit odată la doi ani, în luna septembrie, când Festivalul Enescu revine în viața mea. Muzicienii pe care îi invit să facem interviuri sunt artiști pe care îi admir enorm, iar emoția și bucuria pe care le am când fac interviurile sper că se simt și acasă, în sufletele telespectatorilor." (Claudia Spătărescu)

„Prezenţa Interviurilor Festivalului Enescu în mapa experienţei mele de televiziune înseamnă abordarea unei alte lumi. În care se împletesc pasiunea mea pentru muzica clasică şi bucuria întâlnirii celor mai mari nume ale scenei muzicale mondiale. Sunt un Dar pentru un om de televiziune. Un dar pentru că observăm viaţa - din spatele scenei - a artiştilor pe care ne este dat, de cele mai multe ori, să îi vedem doar în înregistrările tv sau online din străinătate. Se întâmplă să îi întâlnesc lipsiți de energie după un zbor lung, însă niciodată nu renunță la a fi în fața camerelor, alteori se așteaptă la un anumit set de întrebări şi pe parcursul interviului sunt surprinși de un cu totul alt drum al discursului, alteori exuberanți şi dornici de comunicare. Un alt aspect important fără de care nu ar putea exista aceste interviuri: echipa de filmare. Echipele care participă la filmări au deja un bagaj important de cunoștințe despre această lume a muzicii clasice.

Odată cu trecerea anilor, au întâlnit diverse tipologii de artiști. Au deja opinii foarte clare şi este o plăcere să fii alături de aceste echipe, în acest maraton al interviurilor. Căci, într-adevăr, ESTE un maraton. Unii muzicieni parcă dinadins își aleg aceeași zi, aceeași oră de filmare...Poate că, în viața de zi cu zi, nu dăm prea multă atenție unui minut. Însă în televiziune, minutele sunt de aur! Interviurile Festivalului Internațional „George Enescu" sunt perlele Coroanei emisiunilor de gen ale Televiziunii Române". (Claudia Robu)

„Interviurile sunt, deja, o tradiţie, atât pentru mine, cât şi pentru Televiziunea Română. Am început să le fac la ediţia din 2005 a Festivalului şi reprezintă, pentru mine, cel mai frumos mod de a traversa luna septembrie. Nici septembrie 2015 nu a fost diferit: planificare minuţioasă, legătura cu Artexim, cu agenţii, managerii şi însoţitorii fiecărui invitat în parte, învârtit ore, locuri şi echipe de filmat, astfel încât să putem respecta cerinţele lor (care, nu o dată, ne puneau în situaţia de a fi la două interviuri simultan), dar şi exigenţele noastre profesionale.” (Marius Constantinescu)

Valentin Baintan
Valentina Baintan
Claudia Spatarescu
Marius Constantinescu
Anja Harteros Marius Constantinescu
Valentin Baintan
Valentina Baintan
Claudia Spatarescu
Marius Constantinescu
Anja Harteros Marius Constantinescu
 • 12:30
  Istorii ascunse
  (redifuzare)*Studioul teritorial Timişoara * În spațiul românesc, legendele și miturile au conturat de-a lungul secolelor un melanj infinit în care adevărurile istorice se împletesc cu credințe populare și practici străvechi. Fie că vorbim despre Banat, Transilvania, Moldova sau Dobrogea, toate provinciile istorice ale României contribuie la conturarea unui univers unic; un univers în care legendele, miturile sau întâmplările stranii sunt încă parte a memoriei colective. Emisiunea de față își propune să descopere poveștile țesute în jurul unor întâmplări, locuri sau comunități, povești care înlesnesc accesul către o zonă originală, magică și contradictorie în același timp. Producător Cristina Baican
 • 13:00
  Teleshopping
 • 13:15
  Racord
  (redifuzare)*Studioul teritorial Iaşi * In memoriam Traian Mocanu Producător Violeta Gorgos
 • 13:30
  Academia Română-prezentul continuu
  (redifuzare) *Academia Română este sursa unei cronici moderne, de actualitate,emisiunile reflectând nu numai realizările de vârf ale cunoaşterii ştiinţifice şi culturale, ci si personalităţile academicienilor. "Academia Română-Prezentul Continuu" are valoare documentară, de patrimoniu. Producător Daniela Mitache
 • 14:00
  În prelungiri
  *Studioul teritorial Timişoara * Emisiunea prezintă actualitatea sportivă , problemele sportului din zonă, sportul de ieri şi de azi prin prezenţa în studio a unor personalităţi sportive în activitate sau unor foste glorii ale sportului, materiale filmate şi invitaţi despre ramuri sportive mai puţin cunoscute şi practicate. Producător Florin Mihoc
 • 15:30
  A doua Românie
  (redifuzare)(TVRi) *Emisiunea prezintă evenimente culturale şi subiecte de interes public din şi pentru comunităţile româneşti din diaspora, care alcătuiesc A doua Românie. În fiecare edtție, membri activi ai comunităților românești din diaspora, precum și personalități din lumea artei, literaturii, sportului sau afacerilor împărtășesc publicului emisiunii detalii despre evenimentele pe care le organizează, despre performanțele lor internaționale, legătura cu România, dar și despre întâlnirile de suflet cu conaționalii din diferite colțuri ale lumii. TVR International sarbatoreste impreuna cu romanii de pretutindeni ia autentica , un simbol al identitatii noastre si o importanta mostenire culturala, transmisa din generatie in generatie. Descoperim povesti impresionante ale iilor si costumelor purtate peste mari si tari si ale simbolurilor si motivelor romanesti pe care le regasim in cele mai surprinzatoare locuri. Invitati: Narcisa Suciu , artista, compozitoare si textiera, una dintre cele mai calde și recognoscibile voci din România. Traieste de 11 ani in Finlanda, dar a revenit pentru importante proiecte in tara. Alexandra Coman este una dintre cele mai apreciate si talentate soprane romance si desi locuieste la Viena, ne-a incantat in ultima perioada cu o serie de proiecte muzicale in Romania. Daniela Strimbei, ne spune povestea unor ii calatoare, purtate si plimbate cu dragoste si mandrie la mii de km departare de Romania, in Malaezia, acolo unde traieste de 7 ani. Bogdan Banu , presedintele Asociatiei Romanians of DC ne povesteste cum a sarbatorit Ziua Universala a Iei, comunitatea romaneasca de la Washington DC. Moderator Corina Dobre Jurnalişti: Virginia Ghiţă, Lucian Băbeanu, Sandrino Gavriloaia şi Doru Ionescu Documentarist Gabriela Mocanu Producător Liliana Văduva
 • 16:30
  Regatul Sălbatic
  * Best of Producător Mihai Enea
 • 17:00
  Caravana TVR 3
  *Studioul teritorial Craiova *Înperioada 8-10 septembrie 2021, s-a desfășurat, la Craiova, ediția a XXVI a Festivalului Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc ”Maria Tănase”. Vă introducem în atmosfera celor trei seri de Festival, cu emoții alături de concurenți, folclor autentic în interpretarea tinerilor aspiranți dar și a artiștilor consacrați. Alături de Doru și Simona a fost și doamna Elise Stan, președintele juriului festivalului din acest an.​ Moderatori: Simona Mușuroi și Doru Ciolacu Realizator: Simona Mușuroi Producător Mirela Giodea Simona Musuroi Transmisiune in regim de direct
 • 19:00
  Documentar- Din generaţie în generaţie
  (From Generation to Generation China, 2018), 6 eps. Seria prezintă câteva meşteşuguri tradiţionale ce fac parte din moştenirea culturală chineză. Ep. 1,2 Redactor: Lăcrămioara Stan
 • 19:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin
 • 20:00
  Spectacolul lumii
  *Continuăm peregrinările pe meridianele Pământului, bucurându-ne odată cu ghidul nostru, inegalabilul scriitor şi om de televiziune, Ioan Grigorescu. Prin imaginile filmate chiar de el, Ioan Grigorescu ne făcea părtaşi la fascinantul spectacol al lumii, una dintre cele mai longevive emisiuni de televiziune din România. O călătorie pe meridianele planetei, trasee de cultură, civilizaţie şi spiritualitate ale popoarelor lumii la care vă invităm, din nou, la TVR3. Jurnalist Cristina Oancea Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 20:30
  Vizual
  (redifuzare) *Moderator Marius Constantinescu Producător Bianca Sărăţeanu
 • 21:00
  Seară de dans contemporan
  (redifuzare) * OMNIA Următorul episod al seriei de documentare realizat de Centrul Național al Dansului este filmat în viitoarea locație a CNDB, în spațiul Sălii Omnia. Un loc în timp/Omnia neinvită să descoperim această clădire din toate abordările: arhitecturală, politico-istorică, prin status quo-ul actual, prin corpurile contemporane ale dansatorilor, care, asemenea Sălii, stochează informație istorică. Filmul, semnat de Jan Burkhardt și Sigal Zouk, alături de absolvenți ai Academiei de Dans și Performance CNDB, vorbește despre trecut, prezent și viitor, într-un spațiu aflat între certitudinea degradării și utopia renovării. (9/12) Producător Bogdana Pascal
 • 21:50
  Tură prin cultură
  (redifuzare) * Artele spectacolului, literatura, pictura, sculptura, muzica-principalele evenimente culturale din timpul unei săptămâni bucureștene își găsesc locul în această emisiune al cărei titlu șugubăț este o ilustrare perfectă a conținutului. Telespectatorii de toate vârstele sunt invitați la sfârșitul săptămânii să dea o ”Tură prin cultură la TVR3”, călăuziți de prezentatorul care le va povesti ce cărți s-au mai lansat, ce spectacole se mai joacă-chiar și online, ce expoziții s-au mai vernisat sau-de ce nu-ce emisiuni noi le-au mai fost pregătite la TVR3, acolo unde cultura se află la ea acasă. Prezentator Marius Constantinescu Producător Bianca Sărăţeanu
 • 22:00
  Remix
  (redifuzare)*Carte de vizită White Walls (Constanța, București) ocazionată de un concert live în pandemie, în avanpremiera lansării celui de-al treilea album discografic „Grandeur“​ Producător Doru Ionescu
 • 22:55
  Pastila de artă
  *Capodopere * Capodopere-valorifică un material de arhivă axat pe creația celor mai importanți artiști plastici care, prin opera lor, au influențat, în mod decisiv, istoria artelor plastice româneşti. Este un serial ce prezintă opere valoroase din Galeria de Artă Modernă Românească de la Muzeul Naţional de Artă al României. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 23:00
  SĂ NU UCIZI
  Film * -România, 2018 Regia: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Şarga Cu: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Tania Filip, Cosmin Seleşi Dramă. Investigând moartea suspectă a unui pacient, un chirurg pediatru descoperă în lumea medicală o conspirație pe scară largă care-i dă peste cap cariera și viața personală. Redactor Gabriela Onea
 • 00:55
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin
 • 01:00
  Garantat 100%
  (R din 14 sept)
 • 01:55
  Pastila de artă
  *Capodopere * Capodopere-valorifică un material de arhivă axat pe creația celor mai importanți artiști plastici care, prin opera lor, au influențat, în mod decisiv, istoria artelor plastice româneşti. Este un serial ce prezintă opere valoroase din Galeria de Artă Modernă Românească de la Muzeul Naţional de Artă al României. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 02:00
  Remix
 • 03:00
  A doua Românie
 • 04:00
  Spectacolul lumii
 • 04:30
  Deportații
  (R din 17 sept.)
 • 05:25
  Maşina timpului
  *Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin
 • 05:30
  Timişoara, capitală culturală europeană
  *St. teritorial Timişoara