"eXplore festival" debutează la București
vineri, 16 octombrie 2020
Ediția #15 "eXplore festival - Bucharest International Dance and Performace Festival" se va desfășura anul acesta între 16 și 25 octombrie în mai multe locații, dar și online.
matei bejenaru

Muzeul Național al Literaturii Române, WASP Working Art Space and Production, Muzeul Municipiului București, online, pe eXplore festival și WASP Working Art Space and Production și on-air, pe Radio Guerrilla. Aici e loc de"eXplore festival"!

Într-o perioadă dificilă din punctul de vedere al organizării evenimentelor, arta nu face compromisuri. Astfel că eXplore ajunge și anul acesta să ofere bucurii tuturor iubitorilor dansului și artelor frumoase, într-o încercare de a explora noi moduri de existență artistică exprimată prin mișcare, imagine sau sunet.

(w640) play

Foto: Alexandru Mihai

Programul evenimentului cuprinde o serie de expoziții, performance-uri, instalații performative, video instalații, discuții pe diverse teme artistice, dar și proiecția filmului documentar “Abis” de Matei Bejenaru care va avea loc vineri, 16 octombrie, de la ora 18.30, în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române. Documentarul explorează personalitatea enigmatică și carismatică a lui Irinel Liciu, prim-solistă a baletului Operei Române din Bucuresti în anii '50-'60. Proiecția va fi urmată de o serie de discuții cu Matei Bejenaru, Adina Cezar, Liana Tugearu și Ioan Tugearu, întâlnirea fiind moderată de Ion Bogdan Lefter.

(w640) duet eliad

„De 15 ani vă invităm să explorăm împreună un alt fel de-a fi și de-a face. Anul acesta argumentele ne-au luat-o înaintea invitației, iar „împreună” este poate ceea ce am descoperit că putem pierde sau nu, în funcție de acțiunile noastre.

Fie că ne raportăm la istorie pentru a căuta inspirație sau pur și simplu pentru a ne cunoaște mai bine, fie că privim spre viitor pentru a înțelege și căuta soluții, prezentul ne provoacă întotdeauna cel mai bine să explorăm noi versiuni ale modului în care producem și prezentăm. Nici o altă perioadă din ultimii 15 ani nu ne-a provocat mai mult!- a declarat Andreea Căpitănescu, director artistic al festivalului.

Chiar și în aceste condiții, spiritul creator a găsit noi modalități de exprimare, adaptându-se vremurilor incerte. Tot mai mulți artiști au înțeles conceptul de “împreună” propus anul acesta de organizatorii festivalului, alăturându-se, astfel, demersului de a propune noi viziuni culturale generate de vremurile tulburi pe care le trăim cu toții.

(w640) iosif kira

Foto: Vlad Dinu

Relațiile se construiesc în timp, cu răbdare, atenție și grijă. Relațiile artistice se consumă în spațiu și timp. Când acestea devin relative, grija înseamnă distanțare, spațiul devine virtual, iar timpul înseamnă așteptare, realizăm poate mai clar ca oricând că arta înseamnă în primul rând atenție și grijă față de oameni și spațiul pe care îl avem și-l construim în jur.

eXplore festival #15 propune publicului o serie de incursiuni-eseu asupra relației dintre mișcare, spațiu și timp, din perspectiva unui dialog între corp-imagine-sunet. Ce alt moment ar fi mai potrivit pentru a experimenta noi moduri de existență artistică, reală, autentică? Ce alt moment mai bun decât cel de acum pentru a fi (și altfel) împreună?” - a concluzionat Andreea Căpitănescu.

(w640) judith sta

Foto: Violeta Cristea

Programul evenimentului este unul foarte dens și poate fi consultat aici.

Evenimentul este organizat de Asociația 4Culture și WASP Studios, proiectul cultural fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN.

***

Un articol de Irninis Miricioiu

 • 20:55
  Suflet Colectiv
  (V2) *Producator Doru Ionescu
 • 21:00
  Nocturne
  *Best of Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Marina Constantinescu
 • 21:50
  Poesis
  *POESIS-un regal de poezie din arhiva de aur a Televiziunii Române. Capodopere ale clasicilor liricii româneşti şi universale în interpretări de referinţă. Producător Ileana Ploscaru Panait
 • 22:00
  Cult@rt
  *Studioul teritorial Craiova *În cadrul emisunii Cult@rt continuăm cele două campanii de susținere și promovare a creatorilor și artiștilor contemporani, campanii realizate în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, filiala Oltenia, respectiv cu Teatrul Național Marin Sorescu. Invităm astfel telespectatorii să îi cunoască mai bine pe scriitorii din Oltenia și pe actorii naționalului craiovean, dar și să se îndrepte mai mult spre lectură și spre sălile de teatru. Campania "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris !" o are ca protagonistă pe traducătoarea de literatură din limba spaniolă, Lavinia Similaru, iar în cadrul rubricii "Ia te uită!" o veți cunoaște pe actriţa Tamara Popescu.La rubrica ,,ateliere & galerii’’ vă invităm să descoperiţi expoziția Lorem ipsum, deschisă la Muzeul de Artă din Craiova de artistului vizual Darie Dup și curatoriată de criticul de artă Horea Avram Producator Anca Toghe
 • 23:00
  Concert VARĂ MAGICĂ 2020
  *Recital Alexandru Tomescu şi Josu de Solaun Seria concertelor Festivalului Internaţional Vară magică este în plin crescendo. Alexandru Tomescu şi Josu de Solaun au împletit poezia cu muzica, prietenia, filosofia, într-un recital ce poate fi pus în topul celor mai interesante întâlniri muzicale. Ambii sunt câştigători ai Concursului Enescu, ambii sunt muzicieni rafinaţi, ambii iubesc poezia, umorul, ştiintele şi ce este mai important , Muzica îi reuneşte! Producător Claudia Robu
 • 00:12
  Garantat 100%
  (R din 27 oct.)
 • 01:00
  Piper pe limba
  *Studioul teritorial Timişoara
 • 01:55
  Suflet Colectiv
  (V0) *Producator Doru Ionescu
 • 02:00
  Cântec şi poveste
  *Studioul teritorial Craiova
 • 02:55
  Suflet Colectiv
  (V0) *Producator Doru Ionescu
 • 03:00
  Cap de afiş
  *Studioul teritorial Tg.Mureş
 • 04:00
  Cult@rt
  *Studioul teritorial Craiova
 • 04:55
  Maşina timpului
  * Studioul teritorial Iaşi Producător Dan Trofin