loader
Foto

Expoziție de tapiserie digitală la Catedrala Sfântul Iosif din București

"Expoziția de Artă Ţesută Edificii Catolice" a fost vernisată în septembrie și poate fi vizitată până pe 30 noiembrie 2020.

 

Tehnologiile digitale reușesc să ducă pe noi culmi arta decorativă. Acest lucru este demonstrat din plin de tapiseriile panotate în interiorul Catedralei Catolice ce alcătuiesc "Expoziția de Artă Țesută - Edificii Catolice".

Aceasta cuprinde 73 de mini tapiserii înfățișând cele mai reprezentative edificii catolice din Arhidieceza București. Tapiseriile sunt prezentate publicului în trei etape, iar grafica lor poartă semnătura artistului Bogdan Calciu.

(w882) Sf Ana

Totodată, cei care, în timpul vizitării expoziției, doresc să afle mai multe detalii despre exponate și posedă un telefon smart, pot utiliza funcția NFC a acestuia și automat li se va deschide o pagină web cu informații despre edificiile reprezentate în cadrul expoziției.

Tapiseria este o formă de artă textilă, care înfățișează subiecte diverse sau teme alegorice, destinată înfrumusețării spațiilor interioare, fiind întotdeauna folosită în arta decorativă. A apărut din dorința de a conferi o dimensiune estetică unui obiect utilitar, având inițial menirea practică de a termoizola zidurile reci ale castelelor medievale.

(w882) Sf Maria

Fiind folosită în evul mediu pentru a decora pereții palatelor și ai catedralelor din Europa occidentală, dar și locurile de desfășurare ale unor festivități publice importante, tapiseria a fost multă vreme apanajul aristocrației, al regalității și al Bisericii Catolice. În secolele XIX și XX, ea intră și în casa burgheză și, mai târziu, a omului de rând - în versiuni de dimensiuni modeste sau chiar miniaturale, în speță, miniatură textilă.

Urmăriți un clip de prezentare a expoziției aici!

***

Un articol de Irninis Miricioiu

18:00 Se întâmplă acum

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

Transmisiune directă

19:55 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3