loader
Foto

Festivalului de Folclor Lică Militaru, la TVR 3

Sâmbătă, 16 iunie şi duminică, 17 iunie, de la ora 18.30, s-au difuzat cele mai bune momente din a doua ediţie a Festivalului de Folclor Lică Militaru.

 

Desfăşurat la finalul lunii mai la Casa de Cultură „Ileana Constantinescu” din Drăgăneşti- Olt, festivalul are ca scop încurajarea tinerelor talente (interpreţi şi instrumentişti populari), precum şi promovarea cântecului vechi românesc şi a cânteceleor specifice ceremonialului de nuntă.

Pe scena festivalului au evoluat 16 concurenţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 40 de ani, care au luptat pentru premiile în bani, cu valori între 1.500 şi 2.000 lei. Marele premiu al Festivalului, în valoare de 3.000 de lei, a fost câştigat de Mihai Hrincescu, din judeţul Suceava.

Rapsod de mare valoare al cântecului popular, Lică Militaru a fost şi este încă izvor nesecat de cântec românesc, recunoscut de toţi cei care l-au cunoscut şi l-au ascultat cântând, ca un talent de excepţie al folclorului românesc. În memoria sa, în memoria a tot ceea ce a făcut pentru cântecul pe care l-a iubit şi l-a slujit, la Drăgăneşti-Olt, locul unde s-a născut şi a trăit, se desfăşoară Festivalul Concurs de Folclor „Lică Militaru”.

Festivalul concurs este organizat pe două secţiuni: solişti vocali şi solişti instrumentişti (instrumente tradiționale: vioară, fluier, caval, cimpoi, cobză, ţambal, etc.).  Repertoriul fiecărui concurent este alcătuit din două piese muzicale valoroase din punct de vedere stilistic şi artistic, reprezentativ pentru zona din care provine sau pe care o reprezintă - şi care trebuie să se încadreze în cele două tematici ale concursului: cântecul vechi bătrânesc; şi cântecul obiceiului de nuntă (cântecul de ascultare, cântecul de drum/uliţă, cântecul miresei, cântecul bradului, hore/cântece de joc specifice obiceiului de nuntă).

Acompaniamentul Festivalului a fost asigurat de către Orchestra „Jidvei România” în colaborare cu Ansamblul “Doina Oltului”.

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

Despre „Adevărata Basarabie”, la

Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor organizează campania „Adevărata Basarabie”. Am călătorit dincolo de Prut alături de Alina ...

Invitație la Festivalul Național Al Ouălor Încondeiate

Miercuri, la "Ziua bună de la Iași", locuitorii din Ciocănești, județul Suceava, v-au adresat o invitație la Festivalul Național Al Ouălor ...

 

#tvr3