loader
Foto

Filmul “Care dintre noi” de Chris Simion Mercurian va fi lansat online | VIDEO

Urmăriți pelicula joi, 12 noiembrie, ora 20.00, pe pagina de facebook a Fundației "Renașterea", unul dintre susținătorii acestui proiect cultural menit să aducă în atenția publicului ce înseamnă cu adevărat lupta cu cancerul.

 

Un subiect dureros. Poveștile tragice a mii de oameni ce se confruntă zilnic cu o boală implacabilă. O altă abordare. Una care să te facă să crezi că atunci “Când ți se pare că nu mai poți, doar ți se pare. Poți mult mai mult!.

Așa ne șoptește cu zâmbetul pe buze tânăra Alexandra Mercurian în prefața filmului “Care dintre noi”. Textul și regia aparțin talentatei Chris-Simion Mercurian, iar alături de aceasta s-au alăturat proiectului: Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc, Delia Grigoroiu, Georgiana Popescu, Eva Spiru și Alexandra Mercurian.

”Când am pornit la drum am avut gândul să filmez altfel o piesă de teatru, nu să fac un film, să filmez în așa fel încât să păstrez umorul și emoția textului și să nu le pierd pe drum În plan era să facem o piesă de teatru. Pandemia ne-a schimbat la 180 de grade. Mulți care ne-au încurajat și ne-au susținut se vor regăsi pe generic- mărturisește Chris Simion-Mercurian.

O perioadă plină de provocări, cu încercări de tot felul, cu suișuri și coborâșuri. Așa ar putea fi caracterizată în câteva cuvinte experiența lui Chris Simion în privința realizării filmului. Un film care a fost filmat în doar trei zile și care ar fi trebuit lansat în luna octombrie, luna roz sau luna luptei împotriva cancerului la sân.

Corneliu Porumboiu “mi-a desenat pe un A4” cum stă treaba cu regia de film, iar Emi (Emanuel Pârvu) “m-a ținut de mână” la fiecare pas important pe care l-am făcut pe parcursul acestui proiect. Povestea e inspirată din ceea ce am trăit în perioada tratamentului oncologic și din întâlnirile pe care le-am avut atunci. Are mult umor! De idei! Îți propune o altă abordare a bolii”.

Pelicula poate fi vizionată joi, 12 noiembrie, la ora 20.00, pe pagina de facebook a Fundației Renașterea. Urmează alte vizionari pe paginile de facebook ale altor ONG-uri, Pacientul 2.0, Asociația ROZ, dar și alte organizații care luptă pentru prevenția și combaterea cancerului.

Pentru că boala este mai mult decât o suferință personală. Este o încercare pe toate planurile care supune pacientul la o intensă acumulare emoțională.

Deși abordează un subiect dureros cu multiple implicații socio-umane, pelicula lui Chris Simion-Mercurian este “o poveste despre viață, despre bucuria de viață, despre iubire, iertare și asumare. Cercurile care rămân deschise mențin răni și hrănesc furie, iar la un moment dat fac buuuum. “CARE DINTRE NOI” este despre această explozie, despre cum să ne bucurăm atunci când suntem ferfeniță, țăndări” scrie autoarea, ea însăși protagonista unei astfel de încercări de viață pe care a povestit-o în cartea cu același nume, apărută în 2018 la Editura Trei.

Diagnosticul a fost, pentru mine, o situaţie-limită de viaţă. Fiecare dintre noi poate avea propria lui situaţie extremă şi cred că ţine doar de unghiul pe care-l alegi ca să ieşi sau ca să intri şi mai adânc în haos, în delir. Eu am ales să văd partea plină a paharului şi când paharul era gol”, mărturisea Chris cu prilejul lansării cărții.

Regizor de avangardă, Chris Simion-Mercurian propune publicului experiențe culturale tulburătoare care sondează limite, profunzimi, tabu-uri.

(w882) care dintr

Nu se sfiește să abordeze căi neumblate, să sfideze conveniențe și să lanseze provocări, atât pentru actorii cu care lucrează, cât și pentru spectatorii care devin, astfel, oglinda propriului mesaj.

Dintre spectacolele sale, amintim: Copilul divin după Pascal Bruckner, Scaunele după Eugene Ionesco, Dragostea durează 3 ani după Frédéric Beigbeder, Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?după Horace McCoy, “Omul pescăruş după “Pescăruşul Jonathan Livingstone” de Richard Bach, Maitreyi după Mircea Eliade, Oscar şi Tanti Roz după Eric Emmanuel Schmitt, Hoţii de frumuseţe după Pascal Bruckner, Mecanica inimii după Mathias Malzieu, Copilul lui Noe după Eric Emmanuel Schmitt, “Crăciunul președintelui sau “Cu ce vă servesc”? după textele lui Pascal Bruckner.

“Cu ce vă servesc? este prima piesă de teatru scrisă de celebrul eseist și romancier francez pentru Grivița 53 – cel dintâi teatru privat construit împreună, de la zero, o inițiativă a lui Chris Simion-Mercurian.

În 2007 a organizat Festivalul Internațional de Teatru Independent Undercloud care, de atunci, a reunit anual o serie de spectacole memorabile menite să promoveze teatrul independent.

Chris Simion-Mercurian se implică frecvent în acțiuni culturale și umanitare, susținând diferite cauze sociale menite să schimbe în bine lumea în care trăim.

Astfel, în 2018, a contribuit, alături de Fundația "Renașterea", unul dintre partenerii care au susținut realizarea peliculei “Care dintre noi”, la refacerea secției de ambulator chimioterapie de la Spitalul "Elias". În 2019 a lansat caravana “Adolescenta în roz” prin liceele bucureștene pentru a le povesti tinerilor despre prevenția și combaterea cancerului de sân.

***

Surse foto: pagina de Facebook - Chris Simion Mercurian, Adevărul

Un articol de Irninis Miricioiu

20:00 Din arhiva TVR

*Best of

Producator Irninis Miricioiu

21:00 Cântec şi poveste

*Best of *Studioul teritorial Iasi

Producător Horia Gumeni

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3