loader
Foto

Galerie foto

Gândeşte Verde! - Ultima modă – Ecodesign

Invitaţi: Jeni Pralea, profesor la Universitatea de Arte "George Enescu" din  Iaşi, Silviu Stanciu - doctorand, creatorul eco-tramvaiului inteligent, şi Raisa Scripnic, studentă la masterat, creatoarea biroului inteligent pentru copii.

 

Ultima modă - Ecodesign. Ceea ce noi numim modă sau ultima fiţă în materie de mobilă şi design interior, ecodesign-ul este de fapt, un alt gen de artă, de această dată ecologică, şi o disciplină predată de trei ani, studenţilor de la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi. Reporterii de la TVR Iaşi vor să afle ce se întâmplă cu invenţiile create de studenţii de la Arte. Deşi prototipurile ar putea fi produse la scară largă, prea puţine astfel de obiecte se regăsesc pe piaţa din România.

În schimb, absolvenții Universității ieșene, care au  ajuns peste hotare se bucură de foarte mare succes.

Ecodesign înseamnă de fapt, un design prietenos cu mediul și spațiul în care trăiește omul, prin folosirea de materiale ecologice. Scaune, pupitre inteligente, până la vagoane de tramvai alimentate cu energie solară şi mobilat cu scaune ecologice - acestea ar fi doar câteva dintre obiectele de viitor gândite de tinerii artişti şi peste care, din păcate se aşterne praful, din cauza absenţei investitorilor. Cele mai multe dintre acestea reprezintă proiecte de licență, multe dintre ele notate cu zece cu felicitări.

Vă invităm să o cunoașteți miercuri pe Adelina, fata cu pantofii sport. Adelina-Ioana Boroş, care a proiectat un tip special de pantof sport, pentru jucătorii de baschet. Adelina ne-a demonstrat că și adidașii pot avea airbaguri și chiar fibră de carbon. Tânăra, acum studentă la masterat la Facultatea de Arte plastice și design, își dorește să colaboreze cu o celebră firmă producătoare de adidași pentru baschetbaliști.

În studioul de la Gândește verde! am aflat cu toții că ecologia merge mână în mână cu designul, iar produsele sunt uimitoare. Silviu Teodor Stanciu a propus un tramvai cu podeaua joasă, astfel încât mijlocul de transport în comun să fie accesibil persoanelor cu dizabilități, aliemtnat cu energie solară și dotat cu scaune ergonomice. Iar Raisa Scripnic a proiectat un birou pentru copii care îndeplinește nouă funcții: loc de depozitare, masă pentru jocul lego, tablă de scris și tablă magnetică, spațiu de depozitare și multe altele. Pe celelalte le puteți afla miercuri, 20 noiembrie, la ora 18.00 pe TVR3 și la ora 19.00 pe TVR Iași. Raisa a demonstrat în direct rezultatul unui proiect de ECODESIGN.

Gândeşte verde

TVR Iaşi: Miercuri, ora 19.00

TVR 3: Miercuri, ora 18.00

12:50 Teleshopping-Publicitate

13:05 Schiţe urbane

* Studioul teritorial Tg.Mureş

*Emisiunea prezintă săptămânal, secvențe din cultura urbană a spațiului transilvănean

Muzica românească peste generații

Producător Angela Precup

 
Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

Ziua Internaţională a Usturoiului | VIDEO

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Am pregătit o dimineaţă condimentată. Vineri, 19 aprilie este "Ziua Internaţională a Usturoiului". Vizităm satul unde localnicii cultivă de sute ...

"Schițe urbane", la TVR Târgu Mureș și TVR 3

publicat: joi, 18 aprilie 2024

O ediție a emisiunii "Schițe urbane" a fost difuzată luni 15  aprilie, la TVR Târgu Mureș - ora 18.20. O puteți urmări, în reluare, vineri, pe ...

 

#tvr3