loader
Foto

Galerie foto

IN MEMORIAM Tudor Mărăscu şi Gheorghe Dinică

Pe 10 noiembrie 2018, regizorul Tudor Mărăscu ar fi împlinit 78 de ani. Tot în luna noiembrie îl comemorăm pe „băiatul rău al cinematografiei românești”, inegalabilul Gheorghe Dinică, și vă invităm să urmăriți un portret IN MEMORIAM.

 

IN MEMORIAM, Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul Hitler al XVII-lea, de Adrian Dohotaru, montat în 1996 de Tudor Mărăscu.

Tudor Mărăscu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1970. A creat peste 60 de spectacole de teatru și film, dar a  avut și o activitate prestigioasă în Televiziunea Română, fiind parte a istoriei Teatrului Național de Televiziune.

(w882)

A semnat regia a zeci de spectacole la Teatrul Odeon, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Național București, precum și la teatre din țară. Printre piesele pe care le-a montat: „Dulcea pasăre a tinereții" de Tennessee Williams (2006), „Pădurea" de A.N. Ostrovski (2005), „Visul unei nopți de vară" de W. Shakespeare (2000), „Nimic despre Hamlet" de R.F. Alexandru (1998), „Doi pe o bancă" de Al. Ghelman (1993).

De asemenea, a semnat regia multor spectacole de televiziune și filme TV: „Adio, Europa", după romanul lui I.D.Sârbu (2002, serial de televiziune), „Hitler al XVII-lea" de A. Dohotaru (1998, spectacol de televiziune), „Miracolul" (1987), „Încrederea" (1984), „Singur de cart" (1984), „Învingătorul" (1981), „Bună seara, Irina" (1979).

De-a lungul vieții a fost onorat cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate în regie (2011), decorația Meritul pentru învățământ în grad de Comandor (2004), Premiul acordat de Asociația Profesioniștilor de Televiziune (APTR) pentru serialul „Adio, Europa", realizat de Televiziunea Română (2003), Premiul APTR pentru divertisment – emisiunea  „Surprize, surprize", realizată de Televiziunea Română (2003), Diploma de Onoare acordată de Uniunea Scriitorilor din România pentru sprijinirea și promovarea dramaturgiei originale la Teatrul de Televiziune. La acestea se adaugă distincții primite în străinătate pentru dramaturgie și filmele sale. A plecat dintre noi în 22 ianuarie 2012.

Hitler al XVII-lea

de Adrian Dohotaru
Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Lucia Sturdza Bulandra
Productie 1996

În distribuție: Virgil Ogăşanu, Horaţiu Mălăele, Mircea Diaconu, Florian Pittiş, Valeria Ogăşanu, Aurel Cioran, Şerban Celea, Răzvan Vasilescu, Zoltan Octavian Butuc, Ştefan Bănică jr., Marius Stănescu, Mihai Cafriţa, Adrian Ciobanu, Romeo Pop, Răzvan Săvescu, Petre Lupu, George Ivaşcu, Ion Lemnaru, Marius Capotă.

Scenografia: Mihai Mădescu
Costume: Nina Brumuşilă
Director de producţie: Viorel Suciu
Director de imagine: Cristian Nicolau
Regia de montaj: Alexandru Căpuşneac
Ilustratia muzicală: Lidia Danciu
Redactor: Alexandra Grigorescu
Regia artistică: Tudor Mărăscu

 

Program de difuzare:

TVR Internațional -  vineri, 9 noiembrie, ora 23.00

TVR Moldova - sâmbătă, 10 noiembrie, ora 12.00

TVR 3 – duminică, 11 noiembrie, ora 20.00

 


Tot în luna noiembrie îl comemorăm pe „băiatul rău al cinematografiei românești”, inegalabilul Gheorghe Dinică, și vă invităm să urmăriți un portret IN MEMORIAM

(w882)

Considerat un fenomen în teatrul și în filmul românesc, Gheorghe Dinică (25 decembrie 1933 - 10 noiembrie 2009), ramâne „actorul exceptional”. Cu o fizionomie aparte, energic, intuitiv, cameleonic,  admirat deopotrivă de marele public și de colegii de breaslă, Gheorghe Dinică a absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea.

Între 1961 și 1967, ca actor al  Teatrului  de Comedie din București, a jucat în spectacole semnate  David Esrig, Moni Ghelerter, Lucian Giurchescu, Radu Penciulescu, Radu Beligan.

Spectacolul  Nepotul lui Rameau de Diderot, montat de David Esrig la Teatrul Bulandra, a rămas un reper pentru iubitorii artei și în zilele noastre. Partener de scenă i-a fost atunci, în 1968, regretatul său prieten Marin Moraru.

Din 1972, pe scena Teatrului Național București, a realizat marile sale creații artistice,  în spectacole semnate Horea Popescu, Radu Beligan, Mihai Berechet, Andrei Șerban, Ion Cojar, Dan Micu.

A jucat în peste 70 de filme.  După debutul din 1963, în „Străinul", regizat de Mihai Iacob, a filmat pelicule semnate  Andrei Blaier, Radu Gabrea, Lucian Pintilie, Mircea Drăgan, Iulian Mihu, Mircea Danieliuc, Dan Pița, Șerban Marinescu.

A fost răsplătit, de-a lungul  carierei  sale  artistice,  cu numeroase premii si distincții, printre  care: Doctor Honoris Causa, acordat de UNATC și Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Mare Ofițer.

În Portret In Memoriam Gheorghe Dinică au mărturisit: Cecilia Bârbora, David Esrig, Mihai Călin, Alexandru Bindea.

Montaj: Constantin Marciuc

Imagine: Cristian Glodeală

Producător: Cătălin Mireuță

Realizator: Daniela Ciolan

Program de difuzare:

TVR Internațional – vineri, 9 noiembrie, ora 00.15

TVR Moldova - sâmbătă, 10 noiembrie, ora 13.15

TVR 3, duminică, 11 noiembrie, ora 21.15

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

 

22:00 Program preluat de la Televiziunea Publică din Ucraina destinat refugiaţilor

Producător executiv TVR3 Miruna Moraru

0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)
 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3