loader
Foto

Identitatea culturală în preajma unirii

Începutul secolului 20 îi găsește pe români cu speranța unității naționale, însă împărțiți între Imperiul Austro ungar și Regatul României.

 

România centenară

La nivel European începând cu a doua jumatate a secolului 19 termenul de identitate națională a început să fie din ce in ce mai prezent în diverse contexte.

Identitatea culturală este rezultatul unui melanj între mai multe elemente, iar dintre acestea, cel cultural are o pondere importantă.

Începutul secolului 20 îi găsește pe români cu speranța unității naționale, însă împărțiți între Imperiul austro ungar și Regatul României.

În cazul Banatului activitățile culturale se întamplau în centrele importante ale regiunii iar manifestările creau legături statornice între români. Astfel la momentul 1 decembrie 1918 dialogul cultural dintre românii aflați în diverse regiuni era clar, stabilit cu zeci de ani înaintea momentului Alba Iulia.

Despre rolul și impactul culturii în aceasta parte a Banatului ne vorbesc Ionel Bota, director Complexul Muzeal Oravița și Constantin Brătescu, istoric.

Emisiunea "România centenară" se difuzează pe TVR Timișoara, duminică 14 octombrie 2018 de la ora 19.30 (cu reluare sâmbătă 20 octombrie 2018 de la orele 13.30) iar pe TVR3 sâmbătă, 13 octombrie 2018, de la ora 18.30 .

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv iar ulterior mai jos.

7:00 Telematinal

(I) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

8:00 Telematinal

(II) (simultan TVR Moldova)

Moderatori: Anatol Guzic, Alexandrina Vrîncean

Producător Luminița Popa

Transmisiune directă

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3