loader
Foto

In Memoriam Tatiana Iekel - „Micii burghezi”, de Maxim Gorki, o producție 1973

Luni, 16 octombrie, Casa de Producţie TVR vă invită la un spectacol difuzat la TVR 2 de la ora 21.10, iar la sfârşitul săptămânii la TVR 3, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA.

 

Teatru TV

Iată care este propunerea pe care Casa de Producţie TVR o face pentru perioada următoare. Este vorba despre un spectacol In Memoriam Tatiana Iekel .

Tatiana Iekel s-a născut la 10 octombrie 1932 la Iaşi, oraţ în care mama sa a fost actriţă la Teatrul Naţional.

A absolvit în 1952 Institutul de Artă Cinematografică, București. După absolvirea facultăţii, a urcat pe scena de spectacole a Teatrului 'Constantin Nottara' (actualul Teatru Mic), unde a jucat până când a ieșit la pensie.

De la debutul său în 1952, a creat peste 70 de roluri, în: 'Vicleniile lui Scapin' de Moliere (r. Iulian Vișa, 1972), 'Pluralul englezesc' de Alan Ayckbourn (r. Sanda Manu, 1979 — piesă jucată de peste 500 de ori), 'Niște țărani' de Dinu Săraru (r. Cătălina Buzoianu, 1981), 'Politica' de Theodor Mazilu' (r. Silviu Purcărete, 1982), 'Richard al III-lea de Shakespeare (r. S. Purcărete, 1983), 'Trestia gânditoare' de Theodor Mănescu (r. S. Purcărete, 1984), 'Romanță târzie' de Peter Turrini (r. S. Purcărete, 1984), 'Aventura unei arhive' de Theodor Mănescu (r. S. Purcărete, 1986), 'Ana-Lia' de Dina Cocea (r. Dominic Dembinski, 1986), 'Cercul' de Arthur Schnitzler (r. Dragoș Golgoțiu', 1995).

În anul 1986, Tatiana a jucat la Teatrul Foarte Mic în piesa lui Leonid Zorin, 'Bărbatul și ...femeile'. În acest spectacol, pus în scenă de Nae Caranfil și care dura o oră și jumătate, Tatiana Iekel interpreta nouă roluri.

A revenit la Teatrul Mic după o pauză de câțiva ani, la solicitarea regizoarei Cătălina Buzoianu. Astfel, în 2005, a jucat într-o compoziție remarcabilă, în piesa 'Cum gândește Amy', de David Hare (r. Cătălina Buzoianu). În acelaşi an a jucat în filmul 'Fix alert', în regia fiului său, Florin Piersic Jr.

Tatiana Iekel a jucat și pe scena Teatrului Odeon, unde a evoluat în spectacolul 'joi Mega.Joy', în regia lui Radu Afrim.

În 2010, în cadrul Galei Premiilor UNITER, actriţa a primit Premiul pentru întreaga activitate.

***

„Micii burghezi”, de Maxim Gorki, o producţie 1973

Traducerea Ema Beniuc

În distribuție: Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ștefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tămaș, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu, Natalia Arsenie, Constantin Dinescu, Elena Petrov, Mihai Dinvale, Eftimie Popovici, Petre Nicolau

Scenografia Doina Levința

Redactor Ioana Prodan

Adaptarea și regia Sorana Coroamă Stanca

***

Program de difuzare:

TVR 2:  luni, 16 octombrie, ora 21.10

TVR MOLDOVA: duminică, 15 octombrie, ora 16.00

TVR Internațional: vineri, 13 octombrie, ora 23.00; sâmbătă, 14 octombrie, ora 18.00 (ora României)

TVR 3: duminică, 22 octombrie, ora 20.00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

20:00 La sfatul popular

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

Transmisiune direct

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3