loader
Foto

Încheiem săptămâna CULT@rt cu subiecte şi invitaţi de excepţie

Joi, 22 noiembrie şi vineri, 23 noiembrie, de la ora 22.00, la TVR 3 - cu Marius Constantinescu.

 

MARIUS CONSTANTINESCU
Cult@rt

Joi, 22 noiembrie, la  Marius Constantinescu discută despre Unirea de la 1918 despre domnia Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria cu istoricul Filip Lucian Iorga, primul invitat al ediţiei. Aşa cum v-aţi obişnuit, pentru a marca aniversarea Centenarului,echipa CULT@rt vă oferă în fiecare ediţie, la “ROMÂNIA 100”, cele mai neaşteptate informaţii despre cum a evoluat ţara şi societatea noastră în acest secol.

Cel de-al doilea invitat de joi este pianista Alina Pavalache, directoarea artistică a unui eveniment  care, de cinci ani, a devenit o constantă: Festivalul ÎNTÂLNIRILE MUZICALE INTERNAŢIONALE GEORGE ENESCU, dublat de concursul de canto care poartă numele celui mai mare muzician român.

Tot în ediţia de joi, jurnaliştii de la studiourile teritoriale ale TVR din întreaga ţară aduc cele mai interesante ştiri:

Astfel , Ionel Lespuc, de la TVR Cluj ne propune un reportaj despre studiul antropologic de acum 90 de ani realizat de specialiştii austrieci la Teremia Mare, în Banat – aflat în custodia Muzeului de Istorie Naturala din Viena – şi care, în premieră, a fost expus la Biblioteca centrala universitara Lucian Blaga din Cluj.

Vasile Hotea-Fernezan, de la TVR Cluj ne invită la Fabrica de pensule din Cluj Napoca unde artistul francez Julien Daillere a susţinut, în acest spaţiu neconvenţional un spectacol inedit bazat pe celebra baladă Mioriţa.

Reportajul semnat de Petronela Moraru, de la TVR Tg Mureş ne prezintă volumul colectiv “Vin ruşii!” care aduce cinci perspective asupra unei vecinătăţi primejdioase şi a relaţiei dintre România şi Rusia de-a lungul timpului. Volumul cuprinde texte de Vitalie Ciobanu, Sabina Fati, Valentin Naumescu, Ioan Stanomir şi Marian Voicu.

Nu în ultimul rând, Andreea Stiliuc, de la TVR Iaşi ne invită să păşim în universul profesioniştilor nevăzuţi din domeniul cultural: traducători, reprezentanţi ai editurilor, organizatori de festivaluri, critici literari, manageri şi jurnalişti – oameni care, adesea, dau „sarea şi piperul” unui volum de succes. Iar pentru un traducător străin, întâlnirea cu semnatarul volumului la care lucrează poate fi un moment de mare emoţie.

 

Vineri, 23 noiembrie, încheiem săptămâna la CULT@rt, alături de trei invitaţi speciali: soprana silvia Voinea, artistul vizual Ştefana Mărmureanu şi curatorul Ariadna Ponta

Dintre restul subiectelor ultimei ediţii din această săptămână, amintim:

Reportajul realizat d e Raluca Aftene, de la TVR Iaşi, despre arhitecta Ioana Grigorescu  - de care se leagă istoria recentă a mânăstirilor din nordul României: Suceviţa, Dragomirna, Putna, Slatina sau Humor.

Colega noastră Petronela Moraru, de la TVR Tg. Mureş, ne prezintă un volum care trage un serios semnal de alarmă asupra stilului de viaţă nesănătos pe care, din ce în ce mai mulţi dintre noi l-au adoptat. Este vorba despre cartea “Medicină, nutriţie, bună dispoziţie” – semnată de medicul specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice, Simona Tivadar.

De la TVR Craiova, jurnalista Anca Ţoghe ne invită la “RetroElectro” - un nou spectacol din repertoriul Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova - un proiect de Artă Activă construit de regizorul Bogdan Georgescu.

Şi ca la fiecare final de săptămână, Cristi I. Popescu ne face o trecere în revistă a celor mai interesante filme, premiere şi filmele de box-office ale momentului.

11:00 Toţi împreună

*Emisiune în limba maghiară *Studioul teritorial Cluj

Producător Feketelaki Tibor

Transmisiune in regim de direct

12:50 Teleshopping-Publicitate

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3