loader
Foto

Galerie foto

Întâlnire cu lăutarii de ieri și de azi, la „Popasuri Folclorice”

Emisiunea „Popasuri Folclorice” a adus povestea unor lăutari vestiţi şi melodiile lor nemuritoare din perioada interbelică, sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 19:00, la TVR 3 şi online pe TVR+.

 

Miruna Ionescu
Adriana Deaconu
Popasuri folclorice

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

La restaurante, în grădinile de vară sau în teatrele de revistă cântecele lui Zavaidoc, Cristian Vasile, Jean Moscopol sau Titi Botez adunau mii de oameni. Apariţiile lor scenice nu erau niciodată întâmplătoare ci erau rezultatul unei îmbinări perfecte între talent, dăruire şi pasiune. Vocile lor aveau ceva misterios, amestec de candoare, puritate şi dramatism, făcând ca cei ce le ascultau să nu le mai uite niciodata și astfel să devină nemuritoare. Cântecele lor răzbat şi astăzi cu aceleaşi ecouri puternice prin glasurile celor care se încumetă să abordeze un astfel de repertoriu.

La Runcu, în Gorj, Constantin Lătăreţu alături de taraful său ne poartă pe aripi de timp în acele vremuri, când poveștile de iubire se spuneau în murmurul unui cântec vechi, la lumina lumânărilor. Ne amintim de povestea Zarazei, a Călugarului din vechiul schit și vom afla de ce dragostea e ca şi-o râie.

(w882) miruna ion

De la Runcu, plecăm spre Drăgăneşti-Olt, să-i ascultăm cântecele lui Nicu Butoi. Cândva era cel mai vestit lăutar al locurilor.Nu era nuntă sau sărbătoare la care vocea lui să nu răsune, iar cântecele sale, fie ele de voie bună sau de inimă albastră, să nu lase ecouri în sufletele celor ce-l ascultau. Nicu Butoi, lăutar de când se știe, suspină astăzi cu dor după acele vremuri, când pleca cu zilele de acasă pentru a oferi oamenilor bucuria muzicii. Retras, cu arcodeonul său în brațe, privește tăcut oaspeții ce îi mai trec pragul și în sufletul lui așteaptă cu nerăbdare acel moment când cineva să-i spună: „Nea Nicule, ne cânți și nouă ceva?” Și cântă nea Nicu, de îl aud și stele și luna și toate în jur încremenesc ascultând, prin cântec, povestea unui lautar.

(w882) Draganesti

Este impresionant când întâlnești lăutari precum Nicu Butoi. Acești lăutari nu au cântat pentru faimă, nu au cântat pentru bani, au cântat pentru oameni, pentru plăcerea de a-i vedea pe cei ce îi ascultă, tremurând de bucuria cântecului, de a culege acea lacrimă din colțul ochiului când focul dorului mistuie sufletul omului, de a-i vedea jucând până când picioarele prea obosite de-atâta chef ale petrecăreților căutau drumul spre casă. Şi așa cum spunea marele nostru George Enescu - lor, acestor lăutari trebuie să le mulțumim! - căci muzica lor a fost și va rămâne o sursă nesecată de inspirație, de viață și dor!

Maria Tănase Marin - producător tv

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!


10:00 Telescoala in limba maghiara

(redifuzare)*Studioul teritorial Cluj

*Producător Feketelaki Tibor

10:55 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

 

#tvr3