loader
Foto

Galerie foto

Întâlnire de excepție cu Nicolae Furdui-Iancu, la „Popasuri folclorice”

Sâmbătă, 10 decembrie, de la ora 19:00, la TVR 3 şi online pe TVR+, a  fost difuzată o ediţie dedicată marelui interpret Nicolae Furdui-Iancu.

 

Adriana Deaconu
Popasuri folclorice

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Ca un fugar printre munţi, soarele răscolea prin toate cotloanele Țării Moţilor, atunci când echipa Popasuri Folclorice a ajuns pe acele meleaguri încărcate de istorie şi legende. Probabil şi el, măreţul astru, îşi dorea să fie părtaş la întâlnirea Adrianei Deaconu, gazda emisiunii, cu marele interpret Nicolae Furdui-Iancu. Căci cine nu a auzit de Nicolae Furdui -Iancu? Cine nu a lăcrimat măcar o dată ascultându-i cântecul istoric, cea mai curată lecţie a devotamentului faţă de neam şi ţară pe care noi românii putem să ne-o însuşim? Și cine nu şi-a dorit să-i asculte vocea caldă şi totodată atât de puternic timbrată spunând prin cântecele sale poveştile de of şi de dor ale moţilor?

(w882) popasuri f

În spatele moţului în port alb, cu tricolorul în dreptul inimii, ce atunci când apare pe scena ai senzaţia că poartă pe umerii săi întreaga Ţară a Moţilor, se află un om extrem de modest şi ospitalier, un tată devotat familiei şi un bunic simpatic pregătit în orice moment să scoată din traista cu poveşti încă o întâmplare fantastică a unui erou legendar pe care Rareş, nepotul din partea fiicei sale Maria, să o descopere.

(w882) popasuri f

Gazdă bună şi primitoare, Nicolae Furdui Iancu a însoţit echipa emisiunii în locurile unde a lasat câte ceva din sufletul său. Alături de fiul său Tudor Furdui, cel care a ales să ducă mai departe cântecul moştenit şi să poarte cu respect şi responsabilitate această dulce povară a unui nume deja celebru, Nicolae Furdui Iancu a făcut să răsune de cântec istoric cetatea Alba Carolina, care parcă strălucea de mândrie pentru oamenii ce-i găzduieşte între zidurile sale. Aici s-au alăturat în semn de respect  faţă de artistul Nicolae Furdui- Iancu și cântecul său, elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

(w882) popasuri f

Cu pas apăsat, ca într-un marş de defilare, am plecat mai departe pe urmele lui Nicolae Furdui-Iancu, ajungând într-un alt loc ales pe care îl puteţi descoperi, sâmbătă, 10 decembrie, la Popasuri Folclorice.

Pe Nicolae Furdui-Iancu l-am cunoscut pe scenă. Repeta cu cei pe care de-o viață îi are alături - Grupul instrumental Crai Nou din Alba Iulia. Eram înaintea unui mare concert la Sala Palatului. Îl urmăream din sală, cu cât profesionalism își desfășura repetiția, pe care probabil o mai făcuse de multe ori până atunci. Și am înțeles de ce succesul lui era garantat. Dincolo de vocea de excepție, de ținuta sa artistică aleasă, de mesajul puternic al cântecelor sale, Nicolae Furdui-Iancu își dezvăluia dragostea pentru cântec, scenă și public, mai întâi prin respect și apoi adăuga toate detaliile unui act artistic desăvârșit. Anii au trecut, dar Nicu Furdui a rămas același. Nu cunoaște cuvântul Nu atunci când îl invit în emisiunile mele, nu cunoaște întrebarea Cât mai durează filmarea? Sau Eu la ce ora filmez?”

„În măreția lui, Nicolae Furdui-Iancu a rămas același artist modest, care chiar și după o viață închinată cântecului, pentru care spectacolul începe întotdeauna cu cel puțin 2 ore înaintea întâlnirii cu publicul.”

Producător: Maria Tănase Marin

***

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android!


0:00 Se întâmplă acum (R)

* Este analiza situaţiei economice cu impactul ei social. Este dezbaterea subiectelor fierbinţi ale zilei. Este dialogul necenzurat prin care românii sunt ascultaţi de televiziunea lor naţională. Este emisiunea celor mulţi, la care cei care intră în direct devin reporterii, redactorii şi invitaţii unui talk show… pe bune! Un brand lansat de TVR acum 23 de ani revine în casele românilor, la ei acasă… la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII!

Moderator Tudor Barbu

Producător Miruna Moraru

(Reluare)

1:50 Art pass

* Emisiune dedicată vieţii culturale externe; sunt prezentate expoziţii, concerte, spectacole, muzee, festivaluri, tradiţii, urbanism şi alte subiecte legate de zona culturală internaţională.

Producător Miruna Moraru

 
„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...

Provocările antreprenorilor mureșeni

Provocările antreprenorilor mureșeni

publicat: miercuri, 24 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie, de la ora 16:00, la TVR 3, aflăm la "Forum economic" care sunt provocările antreprenorilor mureșeni.

 

#tvr3