loader
Foto

Galerie foto

Interviu cu Victor Rebengiuc, joi la “Picătura de cultură”

Joi, 4 decembrie, la TVR 3, de la ora 22.00, Petronela Moraru v-a dat întâlnire la o nouă ediţie a emisiunii “Picătura de cultură”, cu trei subiecte culturale de neratat!

 

Picătura de cultură

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

În prima parte a ediţiei s-a difuzat un reportaj despre cum a prins culoare oraşul Târgu-Mureş datorită imaginaţiei a cinci artiste.

Partea a doua a emisiunii a fost dedicată Festivalului Internaţional de Film Transilvania organizat pentru al doilea an consecutiv şi în Târgu-Mureş. Iar momentul special al emisiunii a fost un interviu în exclusivitate, în studioul TVR Târgu-Mureş, cu unul dintre cei mai mari actori români, Victor Rebengiuc.

„Scări de poveste”

Artiştii stradali ne uimesc uneori cu operele lor. Aşa s-a întâmplat şi cu cinci artiste care au schimbat imaginea a trei şiruri de scări din Târgu-Mureş.

Constantin Brâncuşi, Petofi Sandor, George Enescu, Liviu Rebreanu, contele Teleki şi Nicolae Grigorescu pot fi admiraţi de acum şi într-o scurtă plimbare pe strada Piatra de Moară. Scările care leagă Gheorghe Doja de cartierul Dâmbul Pietros au prins culoare. Cinci artiste din Târgu-Mureş şi Cluj şi-au dovedit talentul şi au îmbrăcat cu o haină nouă scările vechi de când e oraşul.

(w882) Scări de

Proiectul aparţine Cristinei Cantemir. Tânăra artistă este absolventă a Facultăţii de Arte din Cluj-Napoca şi a primit cu bucurie provocarea: realizarea unei lucrări de artă urbană cu scopul atragerii turiştilor în Târgu-Mureş.

Cristina Cantemir a fost susţinută şi ajutată de patru voluntare, eleve în clasa a XII-a la Liceul Vocaţional de Artă din Târgu-Mureş. Două dintre ele sunt iniţiatoarele proiectelor care au schimbat imaginea scărilor Rakoczi şi a celor de la Furnica.

Târgu-Mureşul a intrat, astfel, în topul oraşelor cu cele mai frumoase scări din lume.

„Afacerea Tănase”

Ediţia a II-a a TIFF Mureş, desfăşurată la sfârşitul lunii septembrie, a confirmat apetitul publicului local pentru filme de calitate. Peste 8.500 de spectatori au fost prezenţi la proiecţiile de film din cadrul acestei ediţii, organizate în şase locaţii diferite.

(w882) Liviu Tofa

Festivalul a fost deschis de proiecţia filmului „Afacerea Tănase”, în regia lui Ionuţ Teleanu. Documentarul  redă cel mai mare caz de spionaj din istoria franco-română desfăşurat în anii 80. O luptă dusă în culise de către serviciile secrete ale celor două ţări, cu implicaţii până la nivelul şefilor de stat, „Afacerea Tănase” a devenit film în urma unei investigaţii independente conduse de Liviu Tofan, directorul Institutului Român de Istorie Recentă care în acea perioadă conducea redacţia de ştiri de la Europa Liberă.

Interviu cu actorul Victor Rebengiuc

Victor Rebengiuc, nume de referinţă în cinematografia românească s-a aflat printre invitaţii speciali ai festivalului TIFF Mureş 2014.

(w882) Victor Reb

Ne-a vorbit despre cel mai recent lungmetraj care îl are ca protagonist, „Câinele japonez” în regia tânărului artist Tudor Cristian Jurgiu. Filmul a fost selectat pentru a reprezenta România la premiile Oscar 2015, la categoria cel mai bun film străin. Victor Rebengiuc a primit premiul Gopo în acest an pentru rolul Costache Moldu.

Filmul spune povestea lui Costache Moldu, un bătrân a cărui soţie a murit, iar casa şi tot ce a strâns într-o viaţă întreagă a dispărut din cauza unei inundaţii. Ticu (Şerban Pavlu), fiul său plecat în Japonia, se întoarce acasă împreună cu soţia şi copilul acestora. Situaţia se complică, iar Costache Moldu şi Ticu trebuie să înveţe din nou să comunice pentru a redeveni o familie. Un film despre împăcare. Câinele japonez are valoare de simbol în film. Este un roboţel de jucărie care îl apropie pe un bunic de nepotul lui.

(w882) Victor Reb

Marele actor ne-a mai vorbit despre noul val de actori şi regizori, depre filmul românesc – atunci (înainte de 89) şi acum – şi despre vasta sa experienţă în lumea cinematografiei.

Emisiunea se difuzează joi, 4 decembrie, de la ora 18.40 la TVR Târgu-Mureş şi de la ora 22.00 la TVR 3.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

12:50 Teleshopping-Publicitate

13:05 Schiţe urbane

(redifuzare)* Studioul teritorial Tg.Mureş

*Emisiunea prezintă săptămânal, secvențe din cultura urbană a spațiului transilvănean.

* Festival Studio

Producător Angela Precup

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3