loader
Foto

Concert cu Luiza Zan la Remixul de Ajun

De Ajun, la TVR 3, revedeţi (şi reascultaţi) una dintre cele mai importante voci jazz din România: Luiza Zan. Pe 24 decembrie, de la ora 22:00.

 

Remix

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

De loc din Tulcea, şcolită la Liceul de Artă din Piatra Neamţ şi Universitatea de Arte de la Iaşi, Luiza s-a stabilit la Bucureşti.

Am cunoscut-o la „Cerbul de Aur” din 2004, atunci când a câştigat Premiul I, alături de o trupă funk – Slang – cu o melodie prelucrată din folclor (pare-se aceeaşi cu care a început să facă valuri în copilărie, la concursurile locale).

(w882) luiza

La Braşov, dacă nu mă înşel, juriul concursului era prezidat de marea noastră solistă Aura Urziceanu. Atunci am aflat că Luiza tocmai revenise de la festivalul de la Montreux, unde fusese premiată a doua oară consecutiv!

(w882) luiza

Dar nu cântând jazz clasic am filmat-o pentru TVR Cultural, în anii ce-au urmat, ci cu proiecte de fuziune: jazzy, electro, funk… Cu un trio alcătuit cu basistul claviaturist Vlaicu Golcea şi chitaristul Sorin Romanescu - între cei mai buni muzicieni jazz din generaţia postdecembristă - a fost un concert de club, un altul (pentru un Revelion) cu Slang.

(w235) SorinVideoclipul „Veseleşte-te Domn bunu” se numără printre cele mai frumoase producţii TV realizate de subsemnatul în acea perioadă, ca şi concertul pe care vi-l propunem în seara de Ajun, la TVR 3.

Un desant cu Sorin Romanescu (foto dreapta) şi contrabasistul Arthur Balogh într-un club din Sibiu, cu resurse minime, suficiente însă pentru a intra în atmosfera Crăciunului imaginată de Luiza.

Mai târziu a apărut şi un disc cu aceleaşi melodii. Dar una există numai în acest concert, cu o desfăşurare de zile mari (o abordare inedită a unui standard jazz, nu vă spun care:).

Despre filmarea Luizei în „Timpul chitarelor” (TVR 2), cu prima sa fetiţă, Eva Luna, care nu împlinise doi anişori, poate cu altă ocazie.

Cât despre parcursul profesional din ultimul deceniu (astăzi număr cel puţin cinci discuri lansate; a predat la Academia de Muzică din Bucureşti şi nu numai acolo; concertele din ultimul an cu Big Bandul Radio ori cu Hungarian All Stars), acesta merită cu prisosinţă consemnat într-o nouă filmare.

(w882) ARth

Arthur Balogh

Până atunci, să vă lumineze casa cântecele dedicate de Luiza Sărbătorilor de iarnă. Crăciun liniştit, alături de cei dragi şi de… TVR 3!

Realizator Doru Ionescu

***

Foto: Facebook & Arhive personale

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în livestreaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Drumuri aproape

*Studioul teritorial Timişoara

*Călătorii care scot la lumină locuri minunate, oameni faini şi poveşti demult uitate.Călătorul devine ghid şi prezintă de o manieră relaxată atât destinaţiile cunoscute ale regiunii cât şi locuri cu istorii neauzite dar pe care merită ca telespectatorul să le bată cu pasul.

*Meserii vechi aduse in actual-Pantofarul si Palarierul!

Cameraman Iuliu Theer

Editor imagine Silviu Mandravel

Producător Diana Bogea

10:30 Descriptio Moldaviae

*Studioul teritorial Iaşi

* Rețete tradiționale bucovinene: Plăcinte ”poale'n brâu” și ”plăcinte trandafir”

Producător Raluca Aftene

 
Gheorghe Roșoga - „Vorbe de duh, povestiri cu tâlc”

Cartea interpretului Gheorghe Roșoga și cariera lui artistică sunt subiectele reportajului din ediția „Lumea de aproape" de marți, 23 aprilie, de ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

 

#tvr3