loader
Foto

Jocul de ţurcă, la “Poveştile lu’ Pilu”

“Poveştile lu’ Pilu” se spun şi în această săptămână! Ați putut urmări marţi, 27 octombrie, o nouă ediţie a emisiunii de la ora 19.30 la TVR Cluj şi de la ora 22.30 la TVR 3.

 

Poveştile lu’ Pilu

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Mai mult decât un joc

Așa începe povestea din 27 octombrie, cu o enumerare: cacica, clepci, clincea, bighe (bige), drichie. Ajung. Ce să fie? Răspuns (obraznic): joc!

Am lăsat la final, în mod intenționat, un alt ”substantiv”, pentru că povestea (acestor două ediţii despre ţurcă) este construită în jurul acestuia. Poate e și regionalism, dar astăzi e joc și poveste.

Un joc uitat, peste care s-au așternut ani de praf și oricât de mult aș căuta, praful nu m-ar lăsa să-l...descopăr. L-am întâlnit pe Adrian (n.n. Adrian O. Bârlea, medic stomatolog) care mi-a explicat ce și cum e cu acest joc. Povestea m-a întinerit, dar mi-a și descoperit ”goliciunea” în fața multor... amintiri uitate. Atunci, oare, mai sunt ele amintiri?

O poveste împachetată la Sighetu Marmației, alături de un medic stomatolog, sprijinit și el, ce-i drept, de ”moroșeni” de toată isprava.

Felicitări tuturor și mulţam pentru sprijin. Jocul, în sine, nu-i nici regionalism și nici substantiv, are formă, culoare și origine.

Musai să-i mulțumesc pentru poveste lui Gicu (n.n. Mihai Manole).

Vizionare plăcută!

Prima parte - 27 octombrie

Partea a doua - 3 noiembrie

***

Despre emisiune

Sportul e un mod de viață, așa că o plimbare printre campioni și amintirile lor legate de sport lasă pentru orice privitor o poveste ce nu dărâmă cuvintele lui Finley – “transpirație plus sacrificiu egal succes” – și împing orice nație spre mișcare.

Să-mi cunosc campionii e un start spre o cursă de poveste ce-mi place să o răsfoiesc alături de voi, iar la finalul cursei, ca-n sport ce-i drept, toți am câștigat. Sportul cere sacrificii, dar nu rămâne dator niciodată. El oferă satisfacții unice și de... poveste. Dacă cere cu mâna stângă cu mâna dreaptă oferă”, spune Alexandru Pilu Bănoi, realizatorul emisiunii.

Drumul spre culmi l-a lăsat în cuvinte Seneca –“Este un drum lung, dar te duce la înălțimi nemaiîntâlnite”. Merită!

Poveștile rămân povești, campionii rămân campioni și să nu uiți: fă sport!

***

Emisiunea poate fi urmărită şi în live streaming pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*„Horile de altădată”, un spectacol organizat, în prag de primăvară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj! Acest eveniment aduce în lumină tradițiile autentice și omagiază o cunoscută interpretă de muzică populară, Maria Marcu. Totodată, marchează 70 de ani de la primul semnal în eter al postului teritorial Radio România Cluj.

Veți avea ocazia să vă bucurați de cântăreți clujeni de renume, precum: Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Claudiu Ciotleuș și Melisa Cuc, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” sub conducerea muzicală a lui Tudor Căucean.

De asemenea, Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” va aduce pe scenă momente deosebite, de jocuri populare din zona Clujului! (partea II)

Prezentator Alin Pop

Producător Luminita Purdea-Cotutiu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3