loader
Foto

La CULT@rt - despre marii cântăreţi de operă români

Luni, 10 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 3, într-o ediţie în care Marius Constantinescu stă de vorbă, pe acest subiect, cu dirijorul Răsvan Cernat.

 

MARIUS CONSTANTINESCU
Cult@rt

Luni, 10 decembrie, la TVR 3 vă aşteaptă poate cea mai frumoasă ediţie din acest sezon a emisiunii CULT@rt, pentru că unul vorbim despre o sută de ani de mari cântăreţi de operă români.

De la Stella Roman, la Florica Cristoforeanu, de la Lucia Bercescu la Emil Marinescu şi George Niculescu Bassu sau Dimitrie Onofrei, primele decenii ale secolului XX au confirmat drumul deschis pentru soliştii români de legendarele Haricleea Darclee şi Elena Teodorini. Au încântat generaţii de melomani: Petre Ştefănescu Goanga, Nicolae Herlea, Arta Florescu, Elena Cernei, David Ohanesian, Ludovic Spiess, Virginia Zeani. Anii ‘70 şi ‘80 sunt dominaţi de Viorica Cortez şi Ileana Cotrubaş.

Le stau alături Maria Slătinaru Nistor, Marina Krilovici, Eugenia Moldoveanu, cele care vor preda stafeta, în ultimele decade, lui Nelly Miricioiu, Leontinei Văduva, lui Alexandru Agache, Ruxandrei Donose sau Angelei Gheorghiu – aşadar nu pierdeţi un subiect extraordinar pe care Marius Constantinescu îl va dezbate împreună cu dirijorul Răsvan Cernat.

(oar_w460)

Cea de-a doua invitată a ediţiei este Irina Wagner, un antreprenor care jonglează cu delicateze printre ornamentele şi podoabele de porţelan. Alb smălţuit, cu linii albastre, negre, aur, argint şi pietre pretioase  - toate acestea scriu poveşti care ne înfrumuseţează pe fiecare dintre noi, casa şi viaţa.

(oar_w460)

Luni, Ion Mihai, de la TVR Craiova ne propune să intrăm în lumea teatrului de păpuşi călăuziţi fiind de Adriana Teodorescu, fondatoarea primului muzeul al păpuşilor de teatru din România şi iniţiatoarea unui festival stradal de teatru de păpuşi.

Andreea Ştiliuc de la TVR Iaşi a descoperit Paradisul din Provenţa, tărâmul magic – aşa cum îl descrie Matei Vişniec, cel mai jucat dramaturg român. Prin ochii lui vom descoperi luni, la CULT@rt, regiunea mirifică despre care legenda spune că atunci când Dumnezeu a creat Pământul, munţii, apele - şi apoi i-a rămas un pic din toate acestea, le-a reunit în acest ţinut minunat: Provenţa.

Violeta Teban a descoperit pe o stradă încărcată de istorie din Târgu Mureş, o cafenea cu aer scandinav, luminoasă, cochetă, cu o atmosferă intimă şi prietenoasă. Este vorba despre spaţiul de design minimalist conceput de arhitectul Ştefan Păvăluţă care, în acest an, a fost inclus pe lista celor mai bune proiecte de design interior a  Bienalei Naţionale de Arhitectură din România.

Vasile Hotea-Fernezan de la TVR Cluj continuă şi astăzi seria interviurilor cu Mircea Cărtărescu, cel mai vândut autor român. În interviul acestei ediţii Mircea Cărtărescu vorbeşte despre postmodernism, valori, mentalităţi, surse de inspiraţie în creaţia artistică şi despre fericirea ca împlinire literară.

La finalul ediţiei, jurnalista Alice Săceanu ne invită să răsfoim pagini valoroase de istorie naţională pentru a ne reaminti de Sfatul Ţării, rămas în istoria României drept primul Parlament român care a promulgat, în  martie 1918, unirea Basarabiei cu România – iar exemplul a fost, mai apoi, urmat de Ardeal, Crişana, Banat, Bucovina şi Maramureş.

 

 

20:00 La sfatul popular

* Cine are pe telefon Skype, Zoom sau TiK ToK...ATENŢIE! Căutaţi emisiunea asta! Viaţa unei comune sau a unui oraş pusă în lumina unei noi abordări, unice în peisajul media: ce are, ce face, ce pierde şi ce câştigă omul trăind în locul în care trăieşte! Modernizarea drumurilor, abandonul şcolar, folclor şi tradiţii păstrate, locurile de muncă pierdute şi plecarea în bejania ”diasporei”, şcoli cu wc-ul în fundul curţii şi proiecte de investiţii aducătoare de pâine pe masa românului... talente nedescoperite şi valori recunoscute de toţi. Primarul, locanicii, oamenii de afaceri, preotul sau dascălul din sat, din oraşș... din capitala ţării, toţi vor fi în direct la TVR 3, televiziunea care UNEŞTE ROMÂNII LA SFATUL POPULAR!

Producător Ştefan Stănescu

Transmisiune directă

21:50 Memoria tiparului

* Studioul teritorial Tg.Mureş

* Revista presei vechi prezintă, prin tema fiecărei ediții, realitatea din România interbelică, surprinsă prin intermediul fragmentelor extrase din ziarele centrale, regionale sau locale ale epocii, și ilustrate vizual prin imagini de arhiva, fotografii vechi și dramatizări.

Producător Angela Precup

 
Despre pierderile economice globale cauzate de dezastre naturale, la

O nouă ediție "Forum Economic", a fost difuzată în direct de la ora 16.00, marți, 23 aprilie, la TVR3 și TVR Craiova. O emisiune realizată și ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

15 ani fără Valeria Peter Predescu

15 ani fără Valeria Peter Predescu

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Vineri, 26 aprilie 2023, de la ora 15:00, la TVR 3, vă invităm să urmăriți o ediție cu totul specială a emisiunii "Cântec și Poveste".

 

#tvr3