loader
Foto

Galerie foto

La mulți ani, Cătălina Buzoianu!

Casa de Producție TVR vă propune  spectacolul „Trenul din zori nu mai opreşte aici”, de Tennesee Williams  ocazionat de  ziua de naștere a marii creatoare de teatru şi îndrumătoare de destine, care a împlinit pe 13 aprilie 80 de ani.  

 

Cităm din comunicatul emis de UNITER la aniversarea Cătălinei Buzoianu:

„Din respect, admiraţie și consideraţie pentru această mare personalitate a culturii române care a influențat profund scena autohtonă în ultimii 50 de ani, Festivalul Naţional de Teatru i-a dedicat regizoarei Cătălina Buzoianu ediţia cu numărul 28 a FNT, care va avea loc la Bucureşti,  în perioada 19 – 28 octombrie 2018.

Mari nume ale scenei şi-au exprimat considerația față de inegalabila artistă într-un testimonial realizat de echipa FNT, ocazionat de această decizie:

„Cătălina Buzoianu este o minune (...) o binefacere pentru teatrul românesc!” – exclama Mariana Mihuț, în timp ce Horațiu Mălăele mărturisea: „Cătălina a fost zâna mea cea bună.”

„O «întâlnire» rară, care m-a făcut ceea ce sunt!” – preciza scenografa Lia Manțoc, iar Maia Morgenstern a ținut să sublinieze: „… mi-a format gustul pentru teatru și percepția asupra acestei arte.”

„De ce spun că e unică și originală Cătălina? Pentru că a spart monopolul regizorului-bărbat, a reușit să se lupte pentru întâietate la cel mai înalt nivel cu marii noștri regizori creatori din ultimii 50 de ani. Și să câștige în multe cazuri!” – declara, la rândul său, actorul Mircea Rusu.

Scenograful Dragoș Buhagiar: „Cătălina Buzoianu? – un deschizător de drumuri”; iar regizorul Mihai Măniuțiu (care i-a fost student) preciza: „...o regizoare strălucită. Timp de zeci de ani ea a fost unul dintre cei mai inovatori și semnificativi reprezentanți ai școlii de regie românească”.

„ … e făcută dintr-un material din care sunt făcute zânele” – mărturisea și scenografa Irina Solomon; iar actrița Ana Ularu (care a debutat la 15 ani în spectacolul „Lolita” pus în scenă în 2003 la Teatrul Mic de doamna Cătălina Buzoianu) exclama, la   rându-i: „E mama mea din teatru. (...) o legendă în armură de argint rar”.

Actrița Iarina Demian: „Cătălina Buzoianu? Artistă – mie în milion!”; cât despre actorul Vladimir Găitan – el a ținut să adauge: „dac-aș face o statuie în fața Teatrului Mic, i-aș face-o Cătălinei Buzoianu, care o merită din plin. Și merită tot ce poate să însemne bucuria unei generații de actori care, când aud numele ei, prima reacție e să facă o plecăciune.”

Și nu în cele din urmă – gândul actorului Virgil Ogășanu: „Cătălina ar trebui sărbătorită în fiecare zi…”

Vă mulțumim, Doamnă Cătălina Buzoianu și, din nou, LA MULȚI ANI!”

***

(w882)

TRENUL DIN ZORI NU MAI OPREȘTE AICI

de Tennesee Williams

Spectacol din anul 1993

(w882)

În distribuție: Olga Tudorache, Valeriu Popescu, Carmen Galin, Florina Cercel, Papil Panduru, Cristian Iacob, Marius Stănescu, Cristina Buburuz.

Scenografia decor: Ion Olaru

Scenografie costume: Doina Levința

Imaginea: Edwiga Adelman

Regia: Cătălina Buzoianu

(w882)

Program de difuzare:

TVR3: duminică, 22 aprilie, ora 20.00

TVR Moldova: sâmbătă, 21 aprilie, ora 11.00

TVR Internațional: vineri, 20 aprilie, ora 22.45, sâmbătă, 21 aprilie, ora 16.00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

15:00 Cântec şi poveste

*Studioul teritorial Cluj

*Este o poveste a lumii satului transilvănean exprimată în gânduri şi poveşti ale celor mai importante nume ale folclorului din zonă. Cântecul şi povestea se împletesc într-un autentic stil tradiţional.

*„Horile de altădată”, un spectacol organizat, în prag de primăvară, de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu TVR Cluj și Radio România Cluj! Acest eveniment aduce în lumină tradițiile autentice și omagiază o cunoscută interpretă de muzică populară, Maria Marcu. Totodată, marchează 70 de ani de la primul semnal în eter al postului teritorial Radio România Cluj.

Veți avea ocazia să vă bucurați de cântăreți clujeni de renume, precum: Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan, Maria Golban Șomlea, Lucia Potra, Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Claudiu Ciotleuș și Melisa Cuc, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” sub conducerea muzicală a lui Tudor Căucean.

De asemenea, Grupul tradițional „Zegrenii din Ceaba” va aduce pe scenă momente deosebite, de jocuri populare din zona Clujului! (partea II)

Prezentator Alin Pop

Producător Luminita Purdea-Cotutiu

16:00 Forum economic

*Studioul teritorial Tg.Mureş

*Dezbatem principalele subiecte economice ale momentului. Punem întrebări, căutăm răspunsuri și soluții la probleme și situații care ne interesează pe toți. Discutăm cu economiști, antreprenori , specialiști în diverse domenii care influențează economia și calitatea vieții, dar și cu autorități.

Producător Andrada Gorog

 

Fiecare instrument muzical ne transmite farmecul său. Joi, 28 martie, la "Ziua bună de la Iași", s-a discutat despre țambal. Cu Laura Lucescu și ...

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

La pas prin Cetatea din Târgu Mureș | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Noul sezon al emisiunii "Călător de Meserie" debutează în această săptămână cu povestea cetății din Târgu Mureș, o oază de relaxare, un loc în ...

"Forum economic", la TVR3 și TVR Iași | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Miercuri, 27 martie, de la ora 16.00, a fost difuzată o nouă ediție "Forum economic", la TVR3 și TVR Iași.

 

#tvr3